Асоциацията на европейските журналисти – България изпрати становище до Комисията

...
Асоциацията на европейските журналисти – България изпрати становище до Комисията
Коментари Харесай

Сделката между Нова телевизия и Канал 3 би оказалa сериозно въздействие върху медийния пазар в страната

Асоциацията на европейските публицисти – България изпрати мнение до Комисията за защита на конкуренцията по отношение на желанията на “Нова бдоудкастинг груп” да придобие Канал 3 и няколко радиостанции.

Обединената медийна група би била голям за мащабите на страната медиен конгломерат, считат от журналистическата асоциация.

Според АЕЖ концентрацията на двете групи би оказала съществено влияние върху относително дребния ефирен пазар в България и евентуално би основало условия за господстващо състояние, поставяйки в неизгодна обстановка главните съперници на Нова телевизия – Би Ти Ви и Българската национална телевизия. "Освен върху телевизионния, договорката би се отразила и върху целия медиен пазар в България – концентрирането на медии от съвсем всички типове и тематични области би било нелоялно преимущество пред съперниците, опериращи на което и да е поделение на медийния пазар ", показват още те.

С актуалната договорка се цели придобиване на “Канал 3”, музикалните радиостанции “Веселина”, “Витоша”, Magic FM, The Voice и музикалната телевизия The Voice TV. Според данните за гледаемостта на малките екрани, Нова телевизия е една от двете най-гледани малките екрани в България. Проучвания ѝ отреждат и първото място. "Канал 3 " също е измежду най-гледаните малките екрани, на моменти рейтингът му доближава до четвърто място.

"След промяната на собствеността на “Нова броудкастинг груп” основни фигури от мениджмънта и публицистите на “Канал 3” се трансферираха в Нова телевизия – двете медии следват сходна публицистична политика, характеризираща се с поддръжка за ръководещите, както и на ползите на депутата от опозицията Делян Пеевски. Макар и публично да не принадлежат на Пеевски, има основни сходства сред наличие, появяващо се в двете медийни групи и във вестниците на депутата. Целта на придобиването на “Канал 3” от “Нова броудкастинг груп” евентуално е да усъвършенства процесите в обединената медийна група ", прибавят още от АЕЖ.

Асоциацията на европейските публицисти напомня предходна процедура на Комисия за защита на конкуренцията, която отхвърли придобиването на “Нова броудкастинг груп” от чешкия предприемач Петр Келнер. "Тогава Комисия за защита на конкуренцията откри, че придобиваната група разполага със забележителен финансов и учредителен запас, опция за осъществяване на икономии от мащаба и обсега, и одобрен имидж. Според тогавашното решение забележителният брой средства за всеобща информация, с които би разполагала обединената група, би ѝ дало значително преимущество пред останалите участници, предоставящи медийни услуги ", написа още в позицията.

От АЕЖ допълват, че в случай че това бе използвано за тогавашната договорка, при изискване, че кандидат-купувачът не притежаваше други медии, а само относително незнайния уебсайт за разгласи pazaruvaj.com, в този момент тези причини звучат напълно основателно, защото става дума за централизация сред две групи със забележителен медиен запас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР