Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България излезе с официална

...
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България излезе с официална
Коментари Харесай

Асоциация: Франция има право да откаже съдействие на прокуратурата за Атанас Чобанов

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) - България излезе с публична позиция, в която показва, че следи с изключително внимание дейностите на прокуратурата, свързани с публицисти, доколкото това може да има директен резултат върху тяхната професионална работа и вцепеняващ резултат на автоцензура в колегията.

Поводът за позицията е известието на профилираната прокуратура през вчерашния ден, че е издадена европейска заповед за следствие против основния редактор на " Биволъ " Атанас Чобанов, който живее във Франция.

От АЕЖ показват няколко обстоятелството, които френските управляващи би трябвало да имат поради при разглеждането на тази заповед.

Един от тях е, че редица интернационалните организации установяват влошена медийна среда в България, проблемите със правосъдната власт и корупцията по високите равнища в страната.

От АЕЖ припомнят и за структурния проблем с прокуратурата и неналичието на отчетност на основния прокурор, отбелязван неведнъж в мнения, рекомендации и отчети на Европейската комисия и Съветът на Европа.

Асоциацията показва и обстоятелството, че през месец май в " Биволъ " излезе обява, разкриваща имотна облага на основния прокурор Сотир Цацаров и повдигаща редица въпроси, които нямат отговор, както и че след тази обява по неизвестен сигнал против Чобанов и Йорданов стартира инспекция от Върховната касационна прокуратура.

" Нещо повече, прокуратурата излъчва спорни сигнали с дейностите си. В сряда наблюдаващият следствието прокурор Евгения Станкова съобщи, че има данни за връзка със притежателя на " Биволъ ", който, видно от комерсиалния указател, е Асен Йорданов. Днес прокуратурата към този момент твърди, че доказателствата са по отношение на основния редактор на изданието ", означават в позицията си от АЕЖ-България.

Те напомнят и че публицистите се употребяват със отбрана на източниците си и тяхното откриване може да стане единствено при изключителни условия. " Опасенията са, че при сходно следствие върху съответната медия " Биволъ " може да бъде оказан непозволен и несъразмерен напън да разкрие евентуални източници на журналистическите си следствия ", пишат от АЕЖ.

Още повече, че в телевизионни участия самият Атанас Чобанов съобщи, че е подготвен да спомага на френските управляващи. " Прокуратурата се пробва да пришие " Биволъ " към някакво дело, по което могат да изискат със СРС-та и с други способи да схванат по какви тематики ние работим. Има целеустремено деяние на прокуратурата, с което тя желае да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни ", счита Чобанов.

Съгласно българското, френското и европейското законодателство изпълняващият орган има право да откаже осъществяването на заповед за следствие, в случай че това може да докара до нарушаването на човешки права, обезпечени от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи, Договора за действие на Европейския съюз и Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (112)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР