Асоциацията на европейските журналисти – България призовава главния прокурор Сотир

...
Асоциацията на европейските журналисти – България призовава главния прокурор Сотир
Коментари Харесай

АЕЖ: Очакваме незабавни действия на прокуратурата срещу Костадин Костадинов и партията му

Асоциацията на европейските публицисти – България приканва основния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна инспекция за сходството на политическа партия “Възраждане ” с наредбите на Конституцията и Закона за политическите партии. На водача на партията Костадин Костадинов следва да му бъде потърсена отговорност по реда на Наказателния кодекс. Видео клип, оповестен в сряда от политическата мощ, пресъздава всеобщ разстрел. Пред Свободна Европа Костадинов признава, че клипът е ориентиран против медии като Свободна Европа.

Конституцията на Република България не разрешава съществуването на партии, които си слагат за цел принудително завладяване на държавната власт. Наред с това, в Конституцията е планувано, че правото на изложение на мнение не може да се упражнява за приканване на осъществяване на закононарушение или разпалване на омраза. Чл. 2 (3) от Закона за политическите партии постановява, че “Политическите партии употребяват демократични средства и способи за реализиране на политическите си цели ”.

Разстрелването на съперници и публицисти никога не може да бъде причислено към демократичните средства и способи, а по-скоро основава чувството за блян към принудително завладяване на държавната власт.

Законът за политическите партии планува, че по искане на прокуратурата Софийски градски съд разпуска партии, които нарушават Конституцията или чиято активност редовно нарушава условията на закона. Смятаме, че са налице и двете учредения и затова се обръщаме към основния прокурор с апел да извърши законовите си отговорности.

Прокуратурата следва да ревизира дали водачът на партия “Възраждане ” Костадин Костадинов не попада в хипотезата на член 162 (3), по отношение на член 162 (2) от Наказателен кодекс, предвиждаща отнемане от независимост от една до шест години и санкция от 10 000 до 30 000 лв. за лице, което управлява организация, която си слага за цел да използва принуждение против другиго поради политическите му убеждения.

Асоциацията на европейските публицисти – България е безапелационна, че българските институции би трябвало твърдо да се опълчват на идеология, възхваляваща тероризма. Терористичният акт във френския вестник Шарли Ебдо, както и стотиците случаи на всеобщи разстрели на почтени жители в Европа, Съединени американски щати, Близкия Изток, Азия и Нова Зеландия демонстрират какъв брой съществено би трябвало да се приема всяка една опасност. Очакваме незабавни дейности от прокуратурата против партия “Възраждане ” и нейния водач Костадин Костадинов.

Видеото съдържа 10 секунден демонстративен разстрел, осъществен с две автоматизирани оръжия. Той е последван от надпис: „ Възраждане. Само ние можем “. Надписът е съпроводен от фрагменти на ръка, зареждаща автомат, които заемат половината от екрана. Звук на зареждащо се оръжие добавя картината. Посочен е номерът на бюлетината, под който групировката е записана зa идните избори.Лидерът на групировката Костадин Костадинов удостовери, че клипът е създаден точно от партията му. Той добави: „ С този клип споделяме, че в България има медии като Свободна Европа, които работят за унищожаването на българската страна. Този клип е ориентиран тъкмо към медии като вашата. Това не е избирателен клип, а клип, ориентиран против Свободна Европа “.

Кадрите, употребявани в първите 10 секунди от клипа, са взети от комедийния сериал „ Слуга на народа “, в който основната роля е поверена на досегашния артист и неотдавна президент на Украйна Володимир Зеленски, сочи инспекция на Свободна Европа. Сцената, в която героят на Зеленски избива всички депутати, е една от най-популярните в Украйна и Русия. Филмът не е показван в България. Клипът на „ Възраждане “ не съдържа разяснения за това, че фрагментите са част от художествено произведение.

barometar.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР