Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA) публикува си за

...
Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA) публикува си за
Коментари Харесай

България е единствената държава в ЕС с ръст в продажбата на дизелови коли

Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA) разгласява си за продажбите на нови коли през 2022 година в Европейски Съюз. България е единствената страна от Съюза, която бележи растеж в интереса към нови дизелови коли.

Регистрации на нови дизелови коли са 1,5 милиона за целия Европейски Съюз или с 3,1 % по-малко по отношение на 2021 година

През 2022 година в България са били регистрирани 5746 нови дизелови коли или с 4,9% повече по отношение на 2021 година, когато са продадени 5495 дизелови модела.

За контрастност Германия, Италия и Франция регистрират забележителен спад в продажбата на дизели - надлежно с 9,9%, 31,6% и 20,1%.

Най-популярни в Европа са бензиновите модели - 36,4% от всички продажби, следват хибридите с 22,6%, а дизелите са трети с 16,4%. Електромобилите са на 4-о място с 12,1%.

В огромна част от по-богатите страни продажбите на електрически автомобили и хибриди бележат забележителен растеж, само че има и изключения. Регистрацията на нови бензинови коли в Италия бележи растеж от 17.4%, а във Франция с 3.5%.

През последното тримесечие на 2022 година се следи растеж от над 16% в продажбите на нови коли с фабрично инсталирана газова LPG уредба. Това се дължи най-много на пазара в Италия.

Превозните средства с различно задвижване са 53,1% от продадените през последното тримесечие на годината модели в Европейски Съюз. Това е първият път, в който общото количество на хибридите и електрическите автомобили изпреварва това на колите с ДВГ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР