Асоциация на прокурорите в България (АПБ) изпрати писма до основни

...
Асоциация на прокурорите в България (АПБ) изпрати писма до основни
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите сигнализира институции в САЩ и ЕС за опити за дискредитиране на Гешев

Асоциация на прокурорите в България (АПБ) изпрати писма до съществени институции в Съединените американски щати (САЩ) и Европейския съюз (ЕС), с които България поддържа партньорство в областта на правораздаването и върховенството на закона. Това оповестиха от АПБ.

 

Позицията на най-голямата магистратска съсловна организация е изразена пред Н.Пр. Кенет Мертен, дипломат на Съединени американски щати в България, ръководителят на Камарата на представителите (американският Конгрес) в Съединени американски щати Кевин Маккарти, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, управлението на OFAC, Мерик Гарланд, основен прокурор на Съединени американски щати, представителите на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, Вера Йоурова, Дидие Рейндърс, ръководителите на всички парламентарни групи в Европейския парламент, ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола, както и София Инт Велд – ръководител на Групата за наблюдаване по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и главните права към комисията ЛИБЕ и Хуан Фернандо Лопес Агилар – ръководител на комисията ЛИБЕ към Европейския парламент.

 

Повод за писмата на АПБ са опитите от последните месеци за дискредитиране на правосъдната власт и съответни магистрати, в това чисто и на основния прокурор на Република България Иван Гешев от престъпни групировки, политици, подсъдими и обвинени лица, част от които укриващи се от българското правораздаване в непознати страни. 

 

Прокурорите декларират, че не могат да останат безучастни, когато в продължение на повече от две години в България сме очевидци на непрекъснати опити за директна интервенция на изпълнителната власт в работата на правосъдната.

 

„ Строго осъждаме непозволения напън, който се упражнява върху българските магистрати напоследък във връзка осъществяване на техните функционалности за наказателно гонене на причинителите на закононарушения и възобновяване на нанесените от тях вреди. След закриването на органите на профилираното правораздаване - профилираният съд и профилираната прокуратура за битка с корупцията по висшите етажи на властта и в битката с проведената престъпност, у нас доста се усилиха образците, свързани с установяването в границите на настоящи наказателни производства на доказателства за образуване от престъпно проявени и обвинени лица на настойчиви опити за влияние върху работата на правосъдната власт “, написа в писмата на АПБ.

 

В тях се напомня още, че през последните месеци прокуратурата направи притеснителни разкрития за готвен незаконен скрит план за дискредитиране и елиминиране на магистрати, в това число на основния прокурор на страна-член на Европейски Съюз и на висши полицейски началници. Част от тези разкрития включват данни за извършени телефонни диалози сред престъпно проявени лица, в които се загатват огромен предприемач, разследван от прокуратурата за противозаконен импорт на рискови боклуци в България, както и укриващ се в прилежаща страна обвиняем за управление на проведена незаконна група и длъжностно заграбване на 2,7 милиарда лева от някогашната Корпоративна комерсиална банка (КТБ).

 

„ Тези тревожни данни водят до извод, че проведени незаконни кръгове, избрани политически среди и лица от сенчестия бизнес се сплотяват, с цел да дискредитират съответни магистрати и да злепоставят прокуратурата като институция “, споделя се още в писмата на АПБ.

 

От Асоциацията акцентират и, че в общественото пространство се тиражират голям брой данни за връзки на част от участниците в този сговор с политически лица, интензивно пледиращи за промяна на прокуратурата и за ограничение на пълномощията на основния прокурор. Всъщност обаче под благовидни апели за „ правосъдна промяна “ у нас действително се цели оказване на подмолен напън от страна на олигарси, привлечени към наказателна отговорност и търсени лица, както и на политици, върху самостоятелната правосъдна власт, с цел да бъдат прекъснати водените все още следствия за тежки закононарушения на проведени незаконни групи.

 

„ Считаме, че обществото и страната следва да демонстрират неотстъпчивост към опитите за елиминиране на представители на българските правозащитни органи, инспирирани от непознати разследващи служби в отговор на водените следствия против техни сътрудници, както и от обвинени, подсъдими и укрили се от правораздаването лица “, упорстват прокурорите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР