Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) представи пред заместник-министъра

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) представи пред заместник-министъра
Коментари Харесай

АИКБ предлага мерки за бързо стартиране на програмите в подкрепа на бизнеса

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) показа пред заместник-министъра на финансите Ивайло Яйджиев оферти за предпочитани интервенции в поддръжка на бизнеса и заетостта, с които ръководещите органи да стартират осъществяването на стратегиите за интервала 2021-2027 година, незабавно откакто бъдат утвърдени от Европейската комисия. Това стана по време на Национален съвет на асоциацията през вчерашния ден, оповестиха от АИКБ. Предложенията касаят провеждането на нужните политики и подготовка за бърз старт на грантови схеми в поддръжка за индустриални вложения, възстановяване на енергийната успеваемост и цифровизация на дребни и междинни предприятия (МСП), претовареност и развиване на умения, възстановяване на изискванията на труд, нововъведения и други

За АИКБ е извънредно значимо и работното взаимоотношение при подготовката на процедурите. Според асоциацията бистрота и успеваемост в потреблението на финансовите средства може да бъде реализирано единствено посредством паритетно посланичество на страната и обществените сътрудници в органите за ръководство и надзор по стратегиите.

" АИКБ е деен участник в процеса на подготовка и на Националния проект за възобновяване и резистентност, и на Споразумението за партньорство и на стратегиите за програмен интервал 2021-2027 година За нас присъединяване на обществените сътрудници в мониторинга е доста значимо, като съдействие по отношение на публичността може да се търси и посредством Икономическия и обществен съвет. Бързото пускане на процедурите ще даде по този начин нужната незабавна поддръжка на българските предприятия, като по този метод ще поддържа вложенията в стопанската система ни ", сподели ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев.

От своя страна зам.-министър Яйджиев уточни, че за държавното управление бързото пускане на процедурите по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) е от фундаментално значение и е доста евентуално те да изпреварят доста тези по оперативните стратегии. " По ПВУ до края на юни ще стартираме процедурата за Технологична рационализация, като плановите оферти по нея ще се подават през ИСУН, която сега търпи надграждане. През трето тримесечие ще тръгне Ваучерната скица за ИКТ решения и киберсигурност в МСП, а в края на 2022 година и схемата за създаване на ВЕИ ", добави той.

Според Яйджиев страната ни ще има опция да получи две заплащания по ПВУ в границите на една година въз основата на изпълнени цели, като първото ще е за 2,6 милиарда лева По думите му сега се разисква формата за мониторинг и надзор на ПВУ, само че присъединяване на обществените сътрудници е значимо и те ще бъдат включени.

Освен това, Националният съвет на АИКБ изрази цялостна поддръжка към настояванията на оповестения за 18 май Национален митинг за сигурна сила на налични цени. В него се включват всички национално представителните работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, а поддръжка са дали и двете синдикални организации КНСБ и КТ " Подкрепа ". Сред настояванията са конкурентни и прогнозируеми цени на силата, понижаване на темповете на инфлация и прекъсване на обедняването на българите.

" С този проблем за наше страдание се занимаваме от 2015 година, когато беше и първия митинг против високите цени на електрическата енергия. Липсата на съответни обезщетения и предвидимост вършат българските предприятия неконкурентоспособни, като в допълнение с това усилват растежа на инфлацията в страната ", разяснява Велев. Той даде образец с цената на тока за бизнеса във Франция, където промишлеността има подписани дълготрайни контракти при цена от 45 евро за МвтЧ, както и Испания, Румъния и Гърция, където има признати закони за в допълнение облагане на изключителните облаги на електроенергийните компании с които суми се компенсират потребителите. Велев сподели още, че в свое мнение Европейска комисия предлага ограниченията за компенсиране на високите цени на електрическа енергия да продължат толкоз дълго, колкото е належащо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР