Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) обсъди позицията си

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) обсъди позицията си
Коментари Харесай

АИКБ настоява за незабавни действия в подкрепа на МСП

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) разиска позицията си по подготвяната Национална тактика за дребни и междинни предприятия. Предложенията включват редица специфични ограничения и политики за развиването им, чрез които да се премине от " Мисли първо за дребните! ” към " Действай в интерес на МСП! ”. Това стана ясно на извършения в петък Национален съвет на Асоциацията, по време на който с изпълнителния шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребни и междинни предприятия Бойко Таков и екип на Министерство на стопанската система беше разискван плана на Стратегията. За АИКБ правилата залегнали в Акта за дребния бизнес (SBA) би трябвало без отсрочване да бъдат нормативно уредени в българското законодателство.

" Всяко закъснение може да окаже извънредно отрицателно влияние, защото МСП са изправени пред съществени провокации - яростна конкуренция, дефицит на човешки запаси, нови форми на организация на производството и труда, най-високите цени на енергоносителите в Европейски Съюз и висока взаимозависимост от конюнктурни промени, при лимитирани благоприятни условия за реакция. За да се подкрепят тези компании АИКБ упорства Стратегията да бъде учредена на по-прецизно дефинирани и по-ефективно изпълнявани принадлежности и ограничения за поощряване на МСП ", съобщи ръководителят на работодателската организация Васил Велев.

Предложенията на АИКБ са свързани и с ограничения за възстановяване на достъпа на МСП до финансиране, подкрепяне на достъпа им до пазари, оползотворяване на опциите, предоставяни от цифровата гражданска война, за превъзмогване на усложненията, произлизащи от дефицита на личен състав и несъответстваща подготовка. Повече от 10 години АИКБ упорства и за актуализация на дефиницията за МСП. По думите на основния секретар на АИКБ доктор Милена Ангелова дефиницията е инструмент за обезпечаване на по-добър достъп до финансиране и ограничения за поддръжка. Тя съобщи още, че българската страна би трябвало да даде независимост на дребните и междинни компании сами да избират на кои два от трите критерия – бройка на личния състав, годишен оборот, годишен баланс, да дават отговор, вместо да им бъде налаган като единствен критерият за бройка на личния състав. Според доктор Ангелова Стратегията би трябвало да вкара по-детайлизиран и диференциран метод при правенето на ограничения за поощряване, който да регистрира необятното многообразие и множеството разнообразни характерности на МСП.

От АИКБ припомниха, че за развиването на МСП бранша е нужна подкрепяща регулаторна среда, а не несъобразено дълги и скъпи процедури и такси, които надвишават неведнъж стойностите за администриране. Според Асоциацията, страната ни би трябвало да вкара правилото на безмълвно единодушие, да одобри по-благоприятно законодателство за комерсиалната неплатежоспособност, тъй че да се подтиква в умерени граници поемането на риск и да работи за издигане на престижа на предприемачеството. От АИКБ желаят още ролята на Българска банка за развиване да бъде разказана в Стратегията, както и да се основан ационален " кредитен омбудсман ", към който МСП да се обръщат при отхвърлен достъп до кредитиране по неразбираеми за тях аргументи.

Сред другите оферти, които АИКБ показа на Министерство на стопанската система бяха идентифициране, привличане и образование на човешки запаси, основаване на мрежа от клъстери за развиване на характерни умения измежду служащите и обезпечаване на извънсезонни стратегии за образование на фрагментите на МСП.

По време на полемиката бяха разисквани и опциите за поощряване на достъпа на МСП до интернационалните пазари, чрез въвеждането на разнородни ограничения и принадлежности за артикули и услуги, както и за непрестанен ангажимент за понижаване на регулативните и административни бариери.

" Радвам се, че имаме опция да приказваме за Стратегията с вас, с бизнеса. До момента направихме 6 районни съвещания, посредством които събираме отзиви и противоположна връзка.Обещавам ви, че на всеки приключен стадий ще консултираме с вас готовите текстове ", съобщи Желяз Енев, шеф на Дирекция " Икономическа политика " в Министерство на стопанската система.

Народно събрание разиска и благоприятни условия за предприемане на взаимни дейности на държавното управление и обществените сътрудници за справяне с проблемите в най-приоритетните областиза бизнес средата и стопанската система, енергетиката, демографията, образованието, пазара на труда, трудовата миграция, политиките за обществена отбрана. Част от по-важните ограничения са приемане на уравновесена национална енергийна тактика до 2030 година, учредена на действителна оценка на националните цели и поощряване въвеждането на иновационни технологии в производството, съхранението и доставката на сила, както и използване на нова индустриална политика " Индустрия 2030 ", основана на предпочитано развиване на браншове, за които страната ни има конкурентни преимущества и на производства с висока добавена стойност, основани на софтуерни нововъведения. Особен фокус бе подложен и върху създаването на комплекс от ограничения против демографската рецесия и разширение на функционалностите на Агенция по заетостта за ходатайство за импорт на служащи и експерти от трети страни за угаждане на потребностите на българската стопанска система.

Това бе и следващото съвещание на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България, при което работодателската организация одобри нови членове и усили още повече представителността си в страната. Към огромното семейство на АИКБ се причислиха Университета по хранителни технологии – Пловдив, " Дупница Табак " АД, " Нактайм " ЕООД, Сдружение " Център за професионално образование, познание и напредък ", " Техно одит специалист " ЕООД.

Снимка: АИКБ
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР