Асоциация “ Хидроенергия“ организира специален брифинг, за да запознае обществеността

...
Асоциация “ Хидроенергия“ организира специален брифинг, за да запознае обществеността
Коментари Харесай

Проект на постановление на Министерски съвет за изменение на Наредбата за ползването на повърхностните води

Асоциация “ Хидроенергия “ провежда специфичен брифинг, с цел да запознае обществеността с потребността от въвеждането на съответна правна рамка за естественото действие на Водноелектрическа централа бранша. Сдружението изрично поддържа квалифицирания от страна на Министерството на околната среда и водите план за изменение на Наредбата за използването на повърхностните води, призната с Постановление 100 на Министерския съвет от 2021 г, който сега е на фаза обществено разискване.

Цената на електрическата енергия търгувана на Българската самостоятелна енергийна борса доближи невижданите над 400 лв. на мегават час през август. Редица индустриални предприятия стопираха работа заради непостижимите разноски за електрическа енергия. При растящите цени на въглеродните квоти, които страната ни заплаща, решението да се включат спомагателни блокове на Топлоелектрическа централа „ Марица –Изток 2 “ е краткосрочно и не взема решение казуса. Необходим е бърз преход към евтина и устойчива сила. През март 2021 година държавното управление на ГЕРБ одобри неуместна правна рамка, която на процедура стопира опцията на Водноелектрическа централа централите да работят легално, защото изисква да показват документи за право на градеж в принадлежащите земи на реките, където са построени централите. Такива документи централите нямат, тъй като са въведени от дълго време в употреба и при стартирането им документ за право на градеж не е бил изискван от държавните органи. С това условие се нарушава главен юридически принцип, че с влизане в действие на нормативния акт би следвало да има деяние отсега нататък, а не назад - деяние във връзка с заварените случаи. Проблемният текст в наредбата въобще не е координиран със заинтригуваните страни. В този смисъл имайки поради, че уредбата в подзаконовия акт не следва да опонира на закона и да надвишава размера на регулации планувани в закона, Асоциация „ Хидроенергия “ поддържа препоръчаното от Министерство на околната среда и водите изменение условието за показване на право на градеж, несъмнено в чл.43 т.6 да отпадне.

„ Вярваме, че с плана за изменение на Наредбата подготвян от Министерство на околната среда и водите ще бъде реализирано сходство на Наредбата за прилагане на повърхностни води със Закона за водите, като по този метод ще се избегнат предпоставки за бъдещи правни разногласия и ще се обезпечи естествена регулаторна рамка за действие на Водноелектрическа централа. Приветстваме напъните на господин Асен Личев и неговия екип да поправят този противозаконен документ. Измененията в наредбата ще получат доста необятна социална поддръжка, в това число от всички съществени работодателски организации, които към този момент показаха обществено безапелационната си позиция, че водните централи в България не би трябвало да стават жертва на сходни ретроактивни административни документи. Поради все по-високите цени на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз Водноелектрическа централа се затвърдиха като един от най-евтините източници на ток за българските консуматори. В обстановка на енергийна рецесия и непостижимо високи цени на силата за българския бизнес водноелектрическите централи се трансформират в един от най-ценните източници на ток за българските жители “, сподели Боян Кършаков, ръководител на Асоциация „ Хидроенергия “.

„ Водноелектрическа централа секторът е основен за стабилността на енергийната система на страната. Благодарение на активността на хидроелектроцентралите се реализират и уговорките на страната във връзка с амбициозните европейски цели за зелена сила. Възпрепятстването на активността на работещи Водноелектрическа централа ще докара до неспособност България да извършва уговорките си, защото 50% от възобновимия микс на страната е създаден точно от Водноелектрическа централа при най-нисък разход за обществото “, споделя юрист Георги Тошев представител на Сдружение на производителите на екологична сила СПЕЕ-BG

„ Разрешаването на казуса става по самодейност на ДНСК, която е внесла експертен отчет в Министерство на регионалното развитие. Очаква се финалното координиране на този отчет от министър Комитова и той ще бъде импортиран в Министерски съвет за утвърждение. Това е стъпка в вярната посока. Решението на въпроса ще подсигурява на страната да уреди правилно правата на градеж и прилагане на речните корита, вложителите ще получат предвидима и постоянна правна рамка, а жителите ще получат евтина и чиста сила “, сподели юрист Тошев.

„ Проблемът с вложенията в България не касае единствено бранш „ Енергетика “, той е доста по-голям. През последните 11 години българските вложения напуснали страната са в размер на 37 милиарда, а непознатите вложения влезнали в България са 13 милиарда лв. и всичко това е заради правната неустановеност в България “, сподели господин Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи.
Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР