Асоциация Хидроенергия апелира за право на отговор във връзка с

...
Асоциация Хидроенергия апелира за право на отговор във връзка с
Коментари Харесай

Опровержения на твърденията против ВЕЦ индустрията в България

Асоциация " Хидроенергия " моли за право на отговор по отношение на изнесени в медиите заблуждаващи изказвания от страна на рибарски клуб " Балканка " по тематиката " Водноелектрическа централа ". Не можем да допуснем публичното мнение да се образува въз основата на изказвания, зад огромна част от които стоят искрено недоумение. Вярваме, че обществото би трябвало да има достъп до обстоятелства, а не да се манипулира с гръмки спекулации.

Затова и в името на прозрачността отговаряме на неуместни изказвания, които се изсипаха против промишлеността:

1. Изменя се чисто нова разпоредба, призната единствено преди 5 месеца

Изменя се единствено част от Наредбата, а точно изцяло незаконосъобразни текстове, които са признати при значително нарушаване на административните правила. Тези текстове нарушават законните права на вложителите, като е значимо да се означи, че заинтригуваните страни бяха лишени от опцията да изразят позицията си по основополагащи за тяхната активност отговорности, които новите текстове им вменяват. Още по-смущаващото е, че този текст никой не го беше виждал, нито обсъждал – излезе непосредствено в Държавен вестник. Това е юридически парадокс.

2. Ще се строят още Водноелектрическа централа в предпазени зони по " Натура 2000 "

Асоциация " Хидроенергия “ изрично НЕ цели основаването на нови Водноелектрическа централа в страната - това изказване е неуместно, още повече когато се приказва за предпазени зони! Нито задачата на поправките в наредбата е да се сътвори опция за нови градежи. Нещо повече: потенциалът на Водноелектрическа централа в страната е изцяло задоволителен и няма потребност от вложения в нови Водноелектрическа централа уреди. Единствената цел е Водноелектрическа централа силата да работи, осигурявайки най-същественият % възобновима сила съгласно условията на Европейски Съюз по Зелената договорка и гръбнакът на зелената сила по света.

3. " Откраднали са реките " и " Водноелектрическа централа издигнати в Натура 2000 на процедура заплашват интегритета на мрежата Натура 2000 "

Водноелектрическа централа са построени изцяло законно при съблюдаване на всички условия и процедури. Не може в условия на една от най-горещите години на модерното човечество да се разгласяват фотоси на очевидно маловодие през лятото, което няма общо с Водноелектрическа централа, които също така в огромна част не работят или работят на минимални мощности.

Водноелектрическа централа пропущат водата, която задвижва турбините за генериране на електричество. Те не я задържат, нито изпаряват - водата минава през тях.

4. Водноелектрическа централа не заплащат нищо на страната и и нанасят финансови вреди

Откровена неистина. Всеки производител на сила от вода заплаща годишна такса за водоползване, според утвърдена от Министерство на околната среда и водите Тарифа за таксите за водовземане за прилагане на воден обект. На годишна база частният бранш заплаща милиони. (само в Хидроенергия сдруженията заплащат към един милион лева). Промените по никакъв метод няма да ощетят страната.

Нещо повече: таксите съответно на Водноелектрическа централа бранша са 10 пъти по-големи от всички останали водовземащи сдружения, които използват вода, освен това без възвръщаемост.

Отделно от тази такса за водоползване, ако употребяват уреди на НЕК ЕАД или на Напоителни системи ЕАД, сдруженията заплащат и спомагателни такси, които съставляват % от брутния доход на сдружението за услугата водоподаване. Тези такси се усилват годишно с размера на инфлацията за миналата година.

5. Срещу България се води пилотна процедура, която ще прерасне в наказателна

Срещу България се водеше Пилотна процедура от Европейска комисия за разрешаване и употреба на водноелектрически централи в България, която обаче беше прекъсната и няма да прерасне в наказателна – имаме публично писмо от Министерство на околната среда и водите, че Европейска комисия приключва процедурата. Нещо повече: Водноелектрическа централа силата е заложена като " гръбнак " на прехода към зелена и въглеродно неутрална сила в Европейски Съюз.

6. При маловодие се пресушават и убиват реките

При маловодие огромна част от Водноелектрическа централа НЕ работят или работят на минимални мощности, където има опция за това, спазвайки отговорностите си по разрешителните за водоползване. Именно заради обстоятелството, че огромна част от Водноелектрическа централа не работят при маловодие, цените на електрическата енергия са толкоз високи през този интервал на годината, тъй като би трябвало да се компенсира с включване на нови блокове на „ Топлоелектрическа централа Марица Изток – 2 “.

7. " Ще се застрои Кресненското дефиле с ВЕЦ-ове " и " Не е значимо, че ще има ограничаване върху деривационните ВЕЦ-ове, тъй като не са преференциални и никой не ги строи "

Това освен, че са взаимоизключващи се изказвания, само че и са още веднъж извънредно заблуждаващи. Инвестицията в деривационни Водноелектрическа централа е над 3 пъти по-малка спрямо русловите Водноелектрическа централа (с които се твърди че ще бъде застроено дефилето). Ако деривационните са към този момент неизгодни, няма по какъв начин да има голям финансов интерес към русловите. За да се твърди нещо сходно още веднъж или не се познава същината на Водноелектрическа централа бранша, или съзнателно се вменяват заблуждения с неразбираемо какви цели и ползи.

Със сигурност няма интерес да се строи какъвто и да е вид Водноелектрическа централа по Кресненското дефиле. Асоциация " Хидроенергия " се опълчва интензивно на всеки опит за градеж на Водноелектрическа централа в предпазени зони, само че и на опитите да се навяват страхове и заблуди в обществото, че се цели точно това.

7. Министърът желае да узакони тази обстановка за безконечни времена

Министър Личев е единственият министър на околната среда и водите до момента, който, дружно с екипа си, схваща същината на казуса и изяви подготвеност за подпомагане за разрешаване на юридически парадокс, а не за пробутване на лобистки ползи. Напротив: единствените лобистки ползи, които се виждат тук, са точно съмнителните условия, при които тези текстове са се появили в актуалната Наредба. Те навяват въпроси кой тъкмо цели да компрометира министерството и с какви подбуди. В условия, в които се цели най-евтината възобновима сила да бъде мощно лимитирана, а цените на силата от „ кафявите “ източници саморастат, е извънредно подозрително чии ползи обслужват в действителност сходни безпочвени обвинявания.

Асоциация " Хидроенергия " работи само в полза на истината и обстоятелствата. Във времена, в които дезинформацията е главен инструмент за пробутване на непознати и неблаготворни ползи, считаме, че е дълг на всяка професионална организация да оперира транспарантно и въз основата на доказуеми обстоятелства. Отворени сме да отговорим на всички въпроси, предоставяйки данни и източници. Вярваме, че виновното държание изисква открита връзка с обществеността и даване на доказателства, не свободни съчинения.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР