Асоциация “Активни потребители сезира Комисията за защита на потребителите за

...
Асоциация “Активни потребители сезира Комисията за защита на потребителите за
Коментари Харесай

Активни потребители захапаха Виваком заради 5G мрежата

Асоциация “Активни консуматори ” сезира Комисията за отбрана на потребителите за нелоялна комерсиална процедура на телекомите по отношение на даването на безграничен мобилен интернет през 5G мрежите. Сигналът е изпратен след получени голям брой недоволства от консуматори, оповестяват от асоциацията в седмичния си бюлетин. 

„ На мушката “ на Асоциацията са новите “неограничени ” проекти на един от операторите - Виваком. Става дума за рекламата на оператора, която дава обещание достъп до 5G мрежа за всички проекти, само че в действителност лимитира скоростта на всички проекти, без един, до скорости, близки по-скоро до 3G. Другите два оператора също оферират неограничени проекти, само че нито един от тях не лимитира скоростта до 2 Mbps. 

Асоциацията сигнализира, че БТК ЕАД (Виваком), предлага посредством своята интернет страница мобилни проекти “Unlimited 2 “ и “Unlimited 10 ”, надлежно за 18,99 и 24,99 на месец като към самите проекти е добавено знак за “5G ”, а в съответния проект - неограничени мобилни данни с оптималната скорост 2 Mbps и надлежно 10 Mbps. Чрез хартиените брошури търговецът предлага „ 5G Неограничени мобилни данни “ с мобилен интернет 2 Mbps и надлежно 10 Mbps оптималната скорост, т.е. оптималната скорост, присъща не за 5G, а за предходните 3G и 4G технологии. 

В уеб страницата на търговеца се твърди още, че е обезпечил „ 5G “ мрежа в България, която да разрешава на своите клиенти потенциал над 1Gbps (1000Mbps). Отваряме  скоба, с цел да разбираем, че технологията 5G е пето потомство технологии за безжична връзка поддържащи клетъчна мрежа. Тази технология дава по-добра честотна лента, даваща по-висока скорост на изтегляне и качване на данни, по-ниска инертност (времезакъснение – по-бърза връзка с други устройства), даващ доста по-голям потенциал за едновременна връзка сред в пъти повече свързани устройства. 

Защо това е нелоялна комерсиална процедура?

Съгласно член 68г, ал.1 от Закон за защита на потребителя нелоялна процедура от страна на търговец към консуматор е тази, която опонира на условието за почтеност и професионална подготвеност. Предоставянето на заблуждаваща информация опонира на условието за почтеност на търговеца, тъй като се допуска, че полагайки грижата на положителния търговец и осъществявайки по главен предмет на активност даване на телекомуникационни услуги, търговецът има експертизата  за типовете мобилни интернет технологии и е наясно с характерностите на 5G и каква скорост обезпечава тази технология на потребителя.

Вместо това, разпространяването на спорна информация сред означението на проекта като съдържащ технологията 5G и лимитираната оптималната скорост надлежно за проектите „ Unlimited 2 “ и „ Unlimited 10 ” до 2 Mbps и 10 Mbps може да въвлече потребителите в неверното усещане, че тази скорост е присъща за 5G, каквато не е. Минималната скорост, обезпечавана от 5G мрежата, следва да е по-добра от предходните 4G и 3G технологии, които могат да реализират оптимални скорости до 100 Mbps (за 4G) и респективно до към 10 Mbps (за 3G). 

Ограниченията, сложени в мобилния проект нарушават професионалната подготвеност, наричайки ги мобилни проекти с 5G, тъй като технологията е точно такава поради действието на съвкупността от трите си съществени характерности на експедитивност, понижено времезакъснение и по-добра съгласуваност.

Объркване у потребителя

Така информацията може значително да промени икономическото държание на междинния консуматор заради необятно публикуваното схващане, че 5G е технология от последно потомство осигуряваща сред 5 и 10 пъти по-добра интернет връзка и мобилна скорост. С гореспоменатите проекти се основава усещане, че потребителят ще получи 5G технологията, само че от изискването в проекта излиза наяве, че ще получи неограничени MB при скорост присъща за 3G технологията.

Смешни наказания

Лошата вест е, че даже КЗП да наложи глоба на БТК АД, тя не може да бъде по-голяма от заложеното в Закона за отбрана на потребителите от 2 000 до 50 000 лв..

Такава глоба може да направи усещане на мандра, само че не и на мобилен оператор с многомилионен оборот, разясняват от Асоциацията. Затова „ Активни консуматори “ упорстват да се промени законодателството и глобите да се обвържат с оборотите на търговците, по този начин както е планувано в Закона за отбрана на конкуренцията
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР