ASML, най-големият доставчик на машини за производтсвото на напреднали чипове

...
ASML, най-големият доставчик на машини за производтсвото на напреднали чипове
Коментари Харесай

Водещият производител на оборудване за чипове ограничава износа си за Китай

ASML, най-големият снабдител на машини за производтсвото на напреднали чипове в света, е получил възбрана от нидерландското държавно управление да изнася някои от напредналите си принадлежности в Китай, оповестяват от компанията, представени от CNBC.

В изказване, оповестено в понеделник, ASML, чието седалище е във Велдховен, Нидерландия, декларира, че лицензът за доставка на нейните литографски системи NXT:2050i и NXT:2100i от 2023 година " неотдавна беше отчасти лишен от нидерландското държавно управление ".

Акциите на ASML се намаляват с към 1% по време на утринната търговия.

Компанията продава литографски машини, които са основна част от процеса на произвеждане на чипове. Един от типовете машини, които доставя, се назовава рискова ултравиолетова (EUV) литографска машина, и се употребява за разработване на най-модерните чипове, като да вземем за пример тези, които се вграждат в iPhone на Apple. В продължение на няколко години към този момент на ASML е неразрешено да изнася този вид принадлежности за азиатската страна. Досега тя към момента не е доставила нито една EUV машина в Китай.

Вторият тип принадлежности, който продава нидерландската компания, се назовава машина за дълбока ултравиолетова литография (DUV), която се употребява за разработване на малко по-малко усъвършенствани чипове. Машините NXT:2050i и NXT:2100i, които попадат в обсега на последните ограничавания за експорт на локалното държавно управление, са точно такива.

Отнемането на лиценза за експорт идва, откакто през октомври държавното управление на Съединени американски щати стегна контрола върху износа на усъвършенствани полупроводници и принадлежности за произвеждане на чипове за Китай, надграждайки предходните правила.

В изказването на ASML се споделя, че при неотдавнашните полемики с държавното управление на Съединени американски щати компанията е " получила спомагателни уточнения по отношение на обсега и въздействието " на обновения през октомври надзор върху износа. Тези ограничавания " постановат рестрикции върху някои приблизително значими DUV имерсионни литографски системи за стеснен брой съвременни индустриални уреди ".

Нидерландското държавно управление, след напън от страна на Съединени американски щати, вкара през юни свои лични ограничавания върху износа на съвременно полупроводниково съоръжение.

От ASML прибавят, че не чакат отнемането на лиценза им за износ да окаже значително въздействие върху финансовите им прогнози за 2023 година По-рано компанията разгласи, че чака чистите ѝ продажби за четвъртото тримесечие да бъдат сред 6,7 милиарда и 7,1 милиарда евро.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР