ашите вкусови предпочитания започват да се формират още преди да

...
ашите вкусови предпочитания започват да се формират още преди да
Коментари Харесай

Разберете повече за себе си от вкусови си предпочитания

ашите вкусови желания стартират да се образуват още преди да се родим.

Екатерина Пириева, началник на лабораторията за хранене във Федералния проучвателен център в Москва, описа пред радио "Спутник " по какъв начин да засилим или отслабим вродените си вкусови пристрастия.

"Генетиката може да се поправя. Например, в случай че майката яде солена храна по време на бременност и у нероденото дете ще има нарастване на тази потребност, същото важи и за пристрастяването към горчивите и люти подправки. Бебетата се раждат с вродени усети и към сладкото. Но в случай че на детето се предложи увеличено количество сладкиши, пристрастяването към сладкото ще се задълбочи с възрастта. Може и да отшуми, няма по какъв начин да се измъкнете от физиологията и генетичната предразположеност - ще отшуми постепенно. Но нашата задача не е да укрепваме, а да не усилваме тези вродени зависимости ", означи Пириева.

В същото време потребността от избрана храна има свои аргументи и те от време на време са свързани с физиологичните характерности на тялото на всеки обособен човек.

"Всичко е самостоятелно. Има хора, които имат огромно желание към соленото: те могат да изядат цяла херинга без самун. По предписание това са хора, които имат ниско кръвно налягане. По този метод те възстановяват съдовия си тонус. Желанието за по-пикантна храна, като предписание, е особено за хората, които имат незадоволителна секреция в стомаха – по този метод те самите я подтикват ", - сподели събеседникът на "Спутник ".

Повишената "любов " към сладкото също има своите аргументи.

"След избрана възраст склонността към сладки храни понижава доста. Но има хора, които цялостен живот обичат сладкото. Понякога това е симптом на неустойчивост в метаболизма на глюкозата ", изясни специалистът.

Ако всичко е обикновено у индивида, тогава пристрастяванията към този или оня артикул или фалшификация могат да бъдат контролирани и следени. Пириева напомни, че всичко е положително в умерени количества.

"Нужна е единствено мощ на волята. Ако да вземем за пример сте привикнали да пиете чай с три супени лъжици захар, първоначално чаят без захар ще наподобява гнусен. Можете да намалите чувствителността към захарта, като последователно намалите количеството захар в същия чай или други питиета. Същото се отнася и за соленото или лютивото ", заключава диетологът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР