Асен Василев поиска да сложа негов човек за шеф в

...
Асен Василев поиска да сложа негов човек за шеф в
Коментари Харесай

Калин Стоянов пред комисията Митниците: Асен Василев се опита да кадрува в МВР

" Асен Василев изиска да сложа негов човек за началник в Хасково "
Служебният министър на вътрешните работи бе първият изслушан в новосъздадената комисия. Стоянов, който бе в основата на поредност от разногласия сред досегашните сътрудници от ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ", първо даде 10-минутен брифинг пред публицисти, а след това повтори казаното и в комисия. 

Той се оплака от оказан напън от страна на някогашния финансов министър Асен Василев. По думите му Василев е изискал от него " една услуга " - да назначи Недан Хаджиев за шеф на Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи в Хасково. Той е някогашен шеф на Министерство на вътрешните работи в Хасково, назначен по времето на Бойко Рашков като вътрешен министър в кабинета " Петков " и освободен няколко месеца по-късно - през есента на 2022 година, от служебния министър Иван Демерджиев.

След като Стоянов отказал на Василев, министерството на финансите забавяло одобряването на разноски за Министерство на вътрешните работи, написа " Гласове ". 

" Да, имаше виждане за един човек, за който сподели, че аз мога да разгадавам на него, само че това не се случи. Това беше единственото му искане (на Асен Василев - б.а.). Впоследствие разбрах, че той е твърдял, че едно нещо е изискал от мен и аз не съм го приключил ", добави той в отговор на два пъти заложен въпрос от Хамид Хамид от Движение за права и свободи дали е имало напън към него от страна на Асен Василев.

Министърът отхвърли да разяснява дали Асен Василев има възможна корупционна роля в митниците и се аргументира с новия закон за противопоставяне на корупцията, съгласно който проверяващите за подобен вид закононарушения са инспекторите от новосъздадената Комисия за противопоставяне на корупцията, прокуратурата и ДАНС. Той обаче сподели, че единствените свидетелства за другарство сред съпредседателя на " Продължаваме промяната " и обвинените за контрабанда Марин и Стефан Димитрови са техни общи фотоси, направени на входа на Агенция " Митници ". 

Стоянов съобщи, че познава Димитрови от времето, в което е шеф на ГДБОП. (Той е назначен на поста в края на май 2021 година, когато Бойко Рашков е длъжностен министър - б.а.) По думите му точно Рашков е довел Димитрови в постройката на Министерство на вътрешните работи, където ги е срещнал с всички чиновници. Калин Стоянов твърди още, че те са били чести посетители във ведомството, като ги е засичал на " диванчето " пред кабинета на министъра. 

По време на чуването му в комисията вътрешният министър даде поръчка, че ще направи вътрешна инспекция, на база на книгата за посетили във ведомството, с цел да ревизира кои лица са посещавали Министерство на вътрешните работи и при кого са ходели.

Служебният вътрешен министър заяви още, че имал информация за " вечеринки " в къща на някогашния вътрешен министър Бойко Рашков, по време на които било обсъждано по какъв начин той да бъде дискредитиран, с цел да бъде заменен при ротацията на министър председателите. По думите му на тези срещи се е обсъждало още кой да бъде назначен на мястото му, както и кои други лица да се снабдят с постове в Министерство на вътрешните работи. 

" Не аз съм на тези фотоси ", сподели по време на съвещанието вътрешният министър. 

В края на чуването на Калин Стоянов, Теменужка Петкова от ГЕРБ изиска от него информация за това дали Живко Коцев е заявил получения като подарък безценен часовник на стойност над 50 хиляди лв..


По време на заседанието Венеция Антова, депутат от ПП-ДБ каза: " Смятаме, че тази история наподобява съшита с бели конци, прокуратурата влиза в предизборна акция. Г-н Пеевски и господин Борисов не познават ли Паскал? Има ли един сигнал от службите за евентуално престъпни дейности в Агенция Митници? За отговорна за 30 години контрабанда е директорка на 2 месеца. Смятам, че прокуратурата би трябвало да излезе от режим на кинопрожекция. "

В отговор депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид се изсмя с глас.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи бе безапелационен, че не е виждал по-сериозни скандал в 30-годишната си процедура от този. " Не съм виждал политици с такава пристрастеност да пазят нещо с което е най-малката си част е необичайно. Г-жа Антова, сътрудници сме в бюджетна комисия, само че като Матросов на абмразурата не е нужно ".

" Да забележим какво можем да създадем, с цел да почистим името на институциите, тъй като хората ни гледат. Нашата задача е да покажем на българската общност, че няма да слагаме чадър, а ще ги осветляваме и да стигаме до истината ", съобщи Цонев, след което помоли Йорданов като ръководител да стопира политически заявления на изказващите се в комисията.

Протоколът има темперамент на отчет за нашата комисия, посочи още Йордан Цонев.

" Предлагам да има мир в света и да няма апетит. "  Така Тошко Йорданов отговори на апела на Ангова да не се замесва името на Асен Василев.

Стана ясно, че на последващо съвещание ще бъде изслушан шефът на ДАНС, който сега не е в страната.

Калин Стоянов напомни кои са висшите длъжности по член 6 от Закона за противопоставяне на корупцията, които не се проверяват от Министерство на вътрешните работи и по необходимост. От Министерство на вътрешните работи единствено се оказвало подпомагане на инспекторите от КПОНПИ. Затова до момента на Министерство на вътрешните работи не е възлагано следствие на съответния случай.

Стоянов сподели на запитване на Бачийски, че не се е срещал с Димитрови.

Хамид Хамид направи умишлен лапсус, като назова " Продължаваме промяната " " Продължаваме контрабандата ". Той попита дали на Стоянов е оказван напън по проблема. А министърът отхвърли.

На въпрос на Димо Дренчев от " Възраждане "  Стоянов отговори, че може да се направи информация дали срещите на Димитрови с лица от Министерство на вътрешните работи е и отпреди държавното управление на сглобката.

Това не е Министерство на вътрешните работи, а някакъв цирк, щом всеки може да влиза безотговорно и министърът не се интересува кой посещава основния му секретар. Каква е ролята на гранична полиция, сподели пък проф. Гечев от Българска социалистическа партия, като попита знае ли се дали в контрабандните цигари няма опиати и оръжие примерно.

Гечев попита Стоянов дали е предложил освобождението на Живко Коцев. Проф. Гечев сложи въпроса по какъв начин от корумпирани лица в Министерство на вътрешните работи са вербувани нарушители като сътрудници, с които си делкат пачки. Какво са разкрили сътрудниците, попита Румен Гечев.

Да, чиновниците на Гранична полиция ревизират документи, а не стока. Това, че някой е конфиденциален помощник, не му дава защита, друга работа може да работи по него, сподели министърът. Това обаче било в компетенциите на основния секретар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР