Асен Василев е уволнил проф. Генчо Начев, защото поискал пари

...
Асен Василев е уволнил проф. Генчо Начев, защото поискал пари
Коментари Харесай

Асен Василев уволнил проф.Генчо Начев, защото поискал 30 млн. лева за новата болница

Асен Василев е уволнил проф. Генчо Начев, тъй като изискал пари за оборудването на новото крило на болница " Света Екатерина ".

Вицепремиерът и министър на финансите в действителност е " уволнил " шефа на болница " Света Екатерина " проф. доктор Генчо Начев, оповестиха пред Епицентър. бг източници от държавното управление.

Както към този момент написахме рано тази заран здравният министър в оставка проф. Сербезова е поискала отстраняването на проф. доктор Генчо Начев като Изпълнителен шеф на Университетската болница " Света Екатерина ", без да са посочени публични претекстове за това.

" Болницата е в съвършено финансово, организационно и професионално отношение ", сподели проф. Начев пред " Епицентър.бг ", който е в незнание тъй като се стоварва този властови удар върху лечебното заведение. И добави: " Няма отговорности, на облага е. В сметките има такива наличия, с които болничното заведение може да работи и да се изплащат заплати най-малко 11 месеца, без да получава финансови средства извън ".

Епицентър.бг научи, че " ябълката на раздора " сред ръководещите от " Продължаваме промяната " и болница " Света Екатерина " е новопосторената супер-сграда на болничното заведение, на чийто покрив има хеликоптерна площадка за приемане на заболели по неотложност и опция за реакция в така наречен първи " златен час " за избавяне на животи.

Сградата е подготвена, а проф. Начев е изискал от страната 30 милиона лв. за оборудването ѝ с съвременна техника. Парите били отделени още с февруарския бюджет. Тогава за болничното заведение се застъпил президентът Румен Радев. Именно поради негова защита обаче финансовият министър Асен Василев отказал да отпусне тези 30 милиона от бюджета към здравното заведение.

Това не отказало проф. Начев да се бори за финансовото поръчителство на новото крило, за което получил обещанието на депутати, членове на бюджетната комисия.

Сега при актуализацията на бюджета проф. Начев още веднъж изискал тази сума, тъй като " страдата не може да бъде оставена, баз да бъде оборудвана ", обяснил той пред финансистите на страната.

" Щом толкоз се оплаква, уволни го ", наредил вицепремиерът Асен Василев на здравния министър Асена Сербезова.

И Сербезова изпълнила нареждането на вицепремиера.

Епицентър. бг напомня:

Идеята на проф. Генчо Начев е в новото крило да бъде преместена Съдовата хирургия на болничното заведение, която в този момент употребява част от Трета градска болница и да бъде развъртян съвременен център с високотехнологични благоприятни условия и готови екипи за битка с острия инсулт.

Предвижда се също и построяването на съвременен незабавен център за сърдечно-съдови болести и трансплантация на сърце и бял дроб.
Изградената хеликоптерна площадка на покрива ще дава опция за по-бърз достъп на незабавните пациенти.

Очаква се също посредством новото крило на постройката към кардиологичния профил на болничното заведение да се разкрият и нови профилирани звена като неврология, неврохирургия, пулмология.

В новия корпус ще бъде ситуиран и образователен център за следдипломна подготовка в региона на сърдечно-съдовите болести. „ Ще купим и робот Да Винчи, с който да се вършат съвременни интервенции в четири посоки – гинекология, неврология, сърдечна и обща хирургия “, описа проф. Начев.

Той е окуражен и да сътвори трансплантационен център, в който да се присаждат освен сърца, както е сега.

„ Положението ни е основно измежду карето от девет лечебни заведения и в нея можем да създадем съвременен трансплантационен център, в който да се правят сърдечни, белодробни, бъбречни и чернодробни трансплантации “, изясни към момента шефът на „ Св. Екатерина “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР