Аруначал Прадеш: Индийско-китайският граничен спор пламва за визи за спортисти

...
Трима индийски спортисти по бойни изкуства изглежда са въвлечени в
Коментари Харесай

Трима индийски спортисти по бойни изкуства изглежда са въвлечени в спор между Индия и Китай за дългогодишен граничен спор.

Жените са от индийския щат Аруначал Прадеш - който Китай претендира за своя територия.

Те са в група, която трябва да се състезава в Азиатските игри, които се откриват в китайския град Ханджоу в събота.

Но Индия каза, че са били възпрепятствани от пътуване и обвини Пекин, че им е отказал подходящата акредитация.

Китай отрече това, заявявайки, че всички спортисти със законни документи са добре дошли.

Според Индийските медии, тримата атлети по ушу - Найман Уангсу, Онилу Тега и Мепунг Ламгу - бяха изоставени, след като документите им не можаха да бъдат изтеглени. Съобщава се, че членовете са имали проблеми.

В изявление индийското външно министерство каза, че Китай е „дискриминирал“ спортистите по „целенасочен и предварително обмислен начин“.

„Индия твърдо отхвърля различното третиране на индийски граждани въз основа на местоживеене или етническа принадлежност“, се казва в него.

" Аруначал Прадеш беше, е и винаги ще остане неразделна и неотменна част от Индия."

Индия добави, че е започнала "силен протест" по въпроса и каза спортният министър на страната беше отменил пътуването си до Игрите.

Длъжностно лице от Олимпийския съвет на Азия (OCA) каза, че Китай е издал визи на жените, но те са отказа да ги приеме, тъй като се различаваха от визите, дадени на останалата част от индийската делегация.

"Съгласно разпоредбите на китайското правителство, ние имаме право да дайте им различен вид виза“, каза Уей Джиджонг.

Друг служител на OCA каза, че организационният комитет за игрите работи за намиране на решение, така че жените да могат състезавам се.

Индия протестира срещу китайската карта, претендираща за територия. Граничният спор между Индия и Китай е обяснен с 400 думи

Това не е първият път, когато има спор относно документацията.

>

Същите спортисти не се състезаваха на Световните университетски игри в друг китайски град, Чънду, през юли, защото им бяха дадени визи с телбод.

Тези визи се считат за индикация, че Китай не приема териториалните претенции на Индия върху Аруначал Прадеш.

Вместо това Пекин претендира областта като „Южен Тибет“ – което Индия твърдо отхвърля. Индия претендира за платото Аксай Чин в Хималаите, което се контролира от Китай.

Говорителка на китайското външно министерство каза в петък, че Пекин „приветства спортисти от всяка страна да дойде в Ханджоу с правни документи за участие в Азиатските игри."

"Китайското правителство никога не е признавало така наречения Аруначал Прадеш. Южният тибетски регион е част от територията на Китай."

Източникът на напрежението между съседите е спорната де факто граница от 3440 км (2100 мили) по протежение на Хималаите - наречена Линия на действителния контрол или LAC - която е слабо демаркирана. Наличието на реки, езера и снежни шапки означава, че линията може да се измести на места.

Индия също претендира за платото Аксай Чин в Хималаите, което се контролира от Китай .

Войниците от двете страни се сблъскват лице в лице на много места, което може да предизвика напрежение - последният път беше през декември, когато индийски и китайски войски се сблъскаха по границата в град Тауанг.

Азиатските игри са най-голямото спортно събитие на континента и се провеждат на всеки четири години. Те трябваше да се проведат през 2022 г., но бяха отложени поради пандемията от Covid.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР