Артисти ще представят "Седемте чудеса на България" чрез музикален пърформанс

...
Артисти ще представят "Седемте чудеса на България" чрез музикален пърформанс
Коментари Харесай

Музикален пърформанс представя Седемте чудеса на България в Русе

Артисти ще показват "Седемте чудеса на България " посредством музикален пърформанс в Русе. Това са седемте съществени фолклорни области на България - северняшка, шопска, пиринска, родопска, тракийска, странджанска, добруджанска.

Всяка от тях се отличава с особености във връзка с инструменталния, песенния и танцовия фолклор, изясни в изявление за Българска телеграфна агенция Ели Минкова - изпълнителен шеф на общинската фондация "Русе - град на свободния дух ", която финансира плана.

Съвременна постановка, пъстри носии, красиви орнаментирани песни, кръшни хора, ръченици, цифрова сценография и електронна музика ще разкрият магията на седемте фолклорни области на 29 септември тази година на централния площад в Русе.

Минкова изясни, че планът събира на едно място професионални артисти, инструменталисти и танцьори, облечени с обичайни костюми, които ще изпълнят присъщи за всеки район песни и танци. Артистите са възпитаници от националното учебно заведение по изкуствата "Веселин Стоянов " и студенти от Русенския университет. Чрез динамично театрално държание на изпълнителите се цели привличане на вниманието и интереса на публиката.

Поставяйки началото на музикалния пърформанс от седем разнообразни точки, в хода на представянето изпълнителите ще се съберат на едно място, символизирайки обединяването на България.

Публиката ще бъде въвлечена в китка от обичайни танци от професионални танцьори от танцов състав "Хармония " при Русенския университет. Вниманието на феновете ще бъде привлечено и от цифрова сценография посредством присъщи образни детайли от седемте фолклорни области.

"Началото на пърформанса ще бъде достоверно, след което ще се разгърне към актуалното звучене и ще приключи със особено основана за събитието обща ария - колаборация сред достоверния български фолклор и модерния електронен тон ", споделя Милена Великова - ръководител на съдружие "Алтернативен свят Оренда ", което е уредник на пърформанса. Тя ще взе участие и с осъществявания в спектакъла като представител на родопската фолклорна област.

Според Минкова планът "Седемте чудеса на България " има за цел да спомогне за професионалното и личностно развиване на всеки един от младите участници, като придобият повече познания и умения, които сполучливо да ползват в своите бъдещи планове и в живота. Проектът заимства способи от неофициалното обучение, въвличайки участниците в "учене посредством прекарване ".

Също по този начин се планува артистите, посредством обменения опит и основаните връзки между тях, да продължат взаимна професионална работа. Едновременно с това планът ще спомогне за запазване на българския фолклор и ще разшири ролята му в актуалния живот на българина. Пърформансът е образец за по-креативно показване на фолклора отвън нормалните места за неговото осъществяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР