Артисти от 5 държави участват в премиерните представления на Дама

...
Артисти от 5 държави участват в премиерните представления на Дама
Коментари Харесай

Артисти от 5 държави в премиерните спектакли на „Дама пика“

Артисти от 5 страни вземат участие в премиерните представления на „ Дама пика “ от Чайковски в Софийската опера на 18, 19, 20 и 22 ноември. „ В нашата опера се случва неповторимо знамение. В момента в залата има хора от най-малко пет разнообразни народи, събрани с цел да основат този театър. Имаме актьори от Украйна, Беларус, Русия, България и Китай “, сподели режисьорът Вера Петрова на конференция през вчерашния ден във връзка на идната премиера. „ Чудото, е че се събираме и намираме допирни точки във времена, когато светът е доста нестабилно място за всички нас. И това се дължи на един-единствен човек – учен Пламен Карталов, който събра всички нас в този план “, похвали шефа на Софийската опера тя.

Диригент е Андрей Галанов, Нела Стоянова е сценограф, Християна Михалева-Зорбалиева е костюмограф, хореограф е Александра Тихомирова, хормайстор е Виолета Димитрова. В солистичния певчески състав са Костадин Андреев, Мартин Илиев, Едуард Мартинюк, Венцеслав Анастасов, Веселин Михайлов, Иля Силчукоу, Даниел Острецов, Гергана Русекова, Цветана Бандаловска, Диана Гуглина Ламар, Александра Любчански и други

Костюмите за спектакъла са създадени в две групи, като всяка от тях носи лична емоционалност. „ Гоня един халюцинационен привкус и точно с този метод се пробвам да реализира резултат на „ злокобност “. Движа се в баснословен свят, в съновидение, и с цялата си душа чувствам фантастичното. Човек рядко се усеща по този метод, за което съм доста признателна “, показа костюмографът Християна Михалева-Зорбалиева. Хористите в мистичната история ще бъдат преобразени в железни кукли, ще има и няколко маски.

Достоевски дефинира " Дама пика " като „ връх в изкуството на фантастичното ". Адаптациите, екранизациите и творбите на разнообразни изкуства, въодушевени от литературния оригинал на Пушкин (1834) стартират да се появяват скоро след издаването на повестта. Сред тях са едноименната опера на Чайковски (1890), още три опери, останали по-непознати, първите екранизации още от времето на нямото кино и английската екранизация от 1949-а, избрана от огромните режисьори Мартин Скорсезе и Уес Андерсън като същинска класика, напомня Българска телеграфна агенция. В нашия сценичен живот пък се помни спектакълът отпреди десетина сезона на режисьорката Бина Харалампиева по драматизацията на Юрий Дачев в Малък градски спектакъл " Зад канала ", който донесе премия " Аскеер " за поддържаща мъжка роля на Филип Аврамов като Игор Томски и номинация " Аскеер " за костюмите на Петя Стойкова.

Защо разногласията към реалистичните и фантастичните детайли в повестта не престават да занимават мозъците на създатели и откриватели на Пушкин? „ Както при всички велики творби, и повестта на Пушкин, и операта на Чайковски слагат пред всички нас най-вече отворени въпроси, без отговор. Затова всеки създател търси да придвижи към публиката това, което той прочита в творбата “, разяснява режисьорката Вера Петрова. По думите й, изборът дали да бъдем единствено в рационалното, или във фантазния прочит е надълбоко персонален и сърдечен, няма правилно или неверно, има път, през който всеки създател, постановъчен екип и актьор минава. Едно е ясно – в " Дама пика " пластовете на осъзнатото и неосъзнатото са доста повече, в сравнение с наподобяват, уверена е тя. 

Чайковски основава музика, която удостоверява, че животът е като хазартна игра – или като игра, която дава опция за промяна на живота. „ Той, съгласно нашия екип, кодира в думата " игра " философската поговорка, предизвикана от източните учения, че животът и действителността в действителност са заблуда и се подчиняват единствено на вътрешния ни свят – подобен, какъвто го излъчваме към пространството, към етера. Нашите търсения са в дълбокото подсъзнание на основния воин Герман, на неговото персонално странствуване “, споделя Вера Петрова.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР