Артериалната хипертония е заболяване не само на сърцето, а засяга

...
Артериалната хипертония е заболяване не само на сърцето, а засяга
Коментари Харесай

Световен ден за борба с хипертонията

Артериалната хипертония е заболяване освен на сърцето, а визира целия организъм. Това е една от най-разпространените и в същото време най-коварни заболявания, заради множеството неподходящи последици, до които води безсимптомно.

Сърдечносъдовите болести остават главната причина за гибел в света, а в България заемат първо място като причина за гибел и инвалидизация.

В резултат на артериалната хипертония настъпват тежки, а в доста случаи и смъртоносни затруднения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушавания на бъбречната функционалност, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и други

Всяка година 17 май протича под друго мото, за да се увеличи информираността на жителите по разнообразни въпроси, свързани с високото кръвно налягане.

По данни на Българското нефрологично сдружение хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) има периодичност измежду европейското население сред 5 и 10%. За България тази периодичност е малко по-висока - към 12%.

Най-честата причина за ХБЗ е захарният диабет - в 35% от случите, на второ място като причина за ХБЗ се подрежда артериалната хипертония - към 30%. Хипертензивната нефропатия няма изявена клинична субективна симптоматика, т.е. пациентите нямат характерни недоволства, с изключение на тези присъщи за високото кръвно налягане.

В резултат на това, бъбречното увреждане от хипертонията, сходно на самата нея, протича незабелязано и тайно. Без значение каква е повода за бъбречна непълнота, високото кръвно налягане неизбежно може да доувреди бъбреците.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР