Арт инсталация с многоцветни букви от латинската азбука, комбинирани така,

...
Арт инсталация с многоцветни букви от латинската азбука, комбинирани така,
Коментари Харесай

Z е за Zara. A е за Adidas: какво казва арт инсталация, появила се в Санкт Петербург

Арт апаратура с многоцветни букви от латинската писменост, комбинирани по този начин, че да изпишат думата  " Zamestim ", се появи в центъра на Санкт Петербург преди няколко дни. Обектът е подложен тъкмо против Казанската катедрала в града и притегля вниманието на доста жители. Мистерия остава кой я е сложил там. 

Всяка писмен знак от надписа е част от име или лого на известна интернационална марка, която е спряла активността си в Русия - буквата Z за Zara, A за Adisas и M за McDonald`s. Забелязват се още и фирмените лога на Epson, Skoda, TotalEnergies, Ikea и Milky Way. Така инсталацията изписва " ZAMESTIM " - посланието в превод е ясно - " Ще сменяем " или " Да заместим ".

Стотици интернационалните компании се отдръпнаха от Русия в символ на митинг против нашествието й в Украйна. Властите в Москва се пробват да звучат оптимистично, като настояват, че Русия ще откри заместители на задграничните компании и техните продукти, които към този момент не са налични.

 

В Петербурге появился арт из логотипов ушедших из России брендов. Восьмиметровый памятник импортозамещению открили непосредствено в противен случай Казанского собора.

Как выяснила «Фонтанка», инсталляцию не согласовали с комитетом по градостроительству. Так что ее, скорее всего, снесут.
— Газета.Ru (@GazetaRu)
През март Руската федерална работа по интелектуална благосъстоятелност получи поръчка за регистрация на логотип с името " Дядя Ваня ", който копира световноизвестната емблема на веригата McDonald`s. Последваха оферти за преобразуването и на други западни марки - " Идея " вместо IKEA и Nezpresso вместо Nespresso.

Лишението от световни продукти и услуги обаче способства за възходящото възприятие за интернационална изолираност на Русия - макар акции за " покачване на духа ".

Арт инсталацията притегля вниманието на доста жители, някои минават и да се снимат с нея. Най-вероятно планът не е утвърден от градоустройствената комисия и ще бъде отстранен скоро, оповестява съветската медия " Фонтанка ".

В центъра на Санкт Петербург обаче тук-там могат да се видят и антивоенни графити, както и лозунги против президента Владимир Путин, споделя кореспондент на BBC. По-рано този месец съветската художничка Саша Скочиленко беше задържана и упрекната в разпространяване на подправени вести за съветските въоръжени сили поради това, че е заменяла цените в локалния супермаркет с антивоенни послания.

" Това демонстрира, че свободата на словото у нас се заглушава. Това демонстрира, че политическите репресии стават все по-лоши и че хората с антивоенни възгледи са преследвани и вкарвани в пандиза ", споделя пред BBC партньорката на Скочиленко. 

Строги ограничавания върху медиите и свободата на словото бяха въведени в Русия след началото на съветската военна инвазия в Украйна. Според особено признатия закон жителите на страната не могат да приказват за " война " или " военна инвазия " в Украйна, а единствено за " специфична военна интервенция " - формалният термин, който Кремъл употребява за дейностите си.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР