Арт галерия Папийон представя необикновен спектакъл, насочен към две основни

...
Арт галерия Папийон представя необикновен спектакъл, насочен към две основни
Коментари Харесай

Христо Йотов и Григор Мицев в обща изложба

Арт изложба " Папийон " показва невероятен театър, ориентиран към две съществени човешки сетива, с изложбата " Имагинерни изрази " до 4 септември в салона на ул. " Драгоман " 12 във Варна. Героите са двама създатели, обичащи сюрреалния метод, с извънредно богато въображение, драматургичен гений и фина хармония - Христо Йотов, обичан от доста колекционери и фенове от няколко континента, и Григор Мицев - приет ваятел във и отвън страната.

Впечатляващите сюжети на двамата са с обща посока на образност, само че в разнообразни жанрове. Те се отличават с елегантно възприятие за комизъм и завладяващи метафизичен разкази с разпознаваема стилистика, всеки занаятчия в своята форма на творчество, и двамата - предстоящи от колекционери и ценителите на актуалното изкуство.

Безкрайното въображение, креативна храброст и смелост, както и закодираният подтекст, затулен в видимо разпознаваеми фигури и форми, е това, което сплотява художниците. И в случай че картините на Йотов ни потапят, даже магнетично притеглят в имагинерното поле на прозорливата мисъл на художника, то скулптурите на Мицев превземат с съвършения баланс на съвременно и класическо, на реалистична форма в непредвидена комбинация. И при двамата създатели героите са носители на имагинерни изрази, някои прикрити зад маски, други изразяващи чисти откровени мощни страсти.

Григор Мицев e ваятел с отношение и нюх към актуалния израз и трендове в скулптурата, само че със мощно характерен почерк, възприятие за комизъм и метафизичен подтекст. За изложбата приготвя 6 статуи, с нови сюжети и търсения за създателя, само че изрично грабващи вниманието и мисълта на фена. Целият цикъл е изпълнен в бронз, тониран в модерни патини и сполучливо смесен, следвайки наклонността в последните години с устойчива на времето смола. Фигурите са в по-голям мащаб и разкриват вълненията на Човека в решаването на проблеми в необятен набор, измежду които " Преодоляване на гравитацията в домашни условия " до метафизичен размишления по време на " Разходка с Mr. Rene Magritte " и задълбочени парадоксално-мисловни опити като " Котките на Шрьодингер ".

Експозицията включва най-новите произведения и на Христо Йотов - сбирка от 13 майсторски живописни платна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР