Арт Галерия Le Papillon във Варна представя изящните творби на

...
Арт Галерия Le Papillon във Варна представя изящните творби на
Коментари Харесай

Думите – килерът на душата: Изложба-живопис на Елена Стоева представят във Варна

Арт Галерия Le Papillon във Варна показва изящните произведения на сантименталната Елена Стоева. „ Думите – килерът на душата “ e поетичната тематика, провокираща откровеното и нежно откриване на душевността на авторката в живописни картини, които основава през последните месеци. Завоалирано поднесените й послания са закодирани в обилни или минималистични натюрморти, реалистични „ портрети “ на цветя, композиции от естествени детайли в жанр символизъм, лирични пейзажи, поднесени тънко и елегантно, които не просто съумяват да допрян сетивността на фена, само че и да предизвикат съзнанието посредством интелигентно вплетен подтекст, с метафизичен взор и алегорични препратки.

Откриването на изложбата ще се състои на 13 юли от 18 часа в изложбения салон на арт изложба Le Papillon, ул. Драгоман 12, където в компанията на чаровната Елена Стоева ще можем да надникнем посредством прелестните картини в „ килера на душата “ й!

Експозицията е разполагаем на ценителите от 13-ти юли до 09-ти август 2023 година в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12.

„ Килерът “ на Елена Стоева, като метафора за персонално и съкровено пространство, пази уюта на най-скъпите мемоари, топлината на най-милите моменти, само че по едно и също време с това приютява от време на време изпитана болежка, надълбоко скрити секрети, персонални страхове, несподелени любови, мечтания, копнежи. Там има всичко – от скъпи и скъпи предмети до видимо ненужни вехтории, забравени, усмихнати фантазии, покрити с прахуляк, които чакат да бъдат възродени и преоткрити, само че и остарели болки и разочарования, които към момента не са изветрели. Всяка страст е запечатана като в магичен стъклен съд, чието допиране разнася аромата на съответен спомен. А тази стая за предпазване не е ли и притча на душата, като всеки самичък избира с какви думи да я извърши, по какъв начин да я подреди и на кого да даде достъп до своето сакрално пространство. Точно толкоз персонални и съкровени са всички картини от актуалната галерия. Елена Стоева ни демонстрира обичаните си предмети, всеки от който има друга стойност за нея, пази „ Спомени “, препраща към съответни „ Красиви “ случки и хора. Развежда ни из „ килера на душата “ си, в който думите са картини, словото е цвят, а повествованието се разкрива посредством съзерцаване.

Експозицията е самобитен „ Шкаф за сиеста “, по чийто рафтове са подредени простички на тип предмети, напълно елементарни и ежедневни, само че всеки с прочувствен заряд и съответна история. Съществено е наличието на старите книги, събрали лирика или мъдростта на поколенията; цветни стъклени топчета от безгрижни детски игри; мидички от морския бряг, разказващи истории за солени, горещи дни; хартиена птица, понасяща фантазиите на високо; празното шишенце от обичан парфюм, чийто мирис връща юлските вечери; бродирани дантелени кърпички, порцелановите чаши, купени от обичано странствуване и още, и още…

Изпълнени майсторски със средствата на класическата антична живописна техника, с ювелирен финес, грациозност и усет, гарнирани с не дребна доза въодушевление и усмивки, творбите ѝ сграбчват вниманието на фена с дълбочината на облика и съвсем обемна физическа осезаемост на предметите.

Думите, превърнати в картини са метода, по който Елена Стоева освен ловко съхранява всеки един спомен и прекарване, само че и го споделя със феновете, по този начин, че всеки усеща непосредственост, уют, трогване и може би носталгия, по лични минали обичани моменти. Всичко е грижливо подредено в вълшебен стъкленици – едно шишенце е цялостно с добрина, друго с любов, трето със солен морски бриз, с обичана мелодия, с хубост, има също в някои от тях и малко горест, само че и те имат място и са усърдно прибрани, „ тъй като всяко нещо, подредено там, има своето значение, своята история и нишка в живота. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР