Арт Галерия Ларгоул. Хан Крум N80 коментара за Арт Галерия

...
Арт Галерия Ларгоул. Хан Крум N80 коментара за Арт Галерия
Коментари Харесай

Светът на графиката превзема Арт Галерия Ларго

Арт Галерия Ларгоул. " Хан Крум " N8

0 коментара за Арт Галерия Ларго От 20 юли до 25 септември 2018 година за повече от два месеца светът на Арт Галерия Ларго ще бъде светът на графиката. Международният Екслибрис Конкурс Варна, проведен от галерията, ще се организира за трети път през август 2018 година Анонсиращо състезанието събитие е прелестната взаимна галерия - графика на Артистичния Директор на състезанието Юлиан Йорданов и неговата брачна половинка, член на журито на състезанието – беларуската художничка Анна Тихонова – Йорданова. Изложбата се назовава " Стълкновение – обединение " и това е второто ѝ издание след експозицията със същото заглавие, показана през месец юни в китайския град Тианджин. Това е първата взаимна галерия на артистичното семейство във Варна. Юлиан ще покаже 15 дребни графики, изпълнени с офорт и акватинта, а Анна се показва с деветнадесет офорта в дребен и междинен формат. Подкрепяйки тематиката на изложбата, двамата художници демонстрират и една взаимна творба.

Провокация за публиката ще бъде точно тематиката на изложбата. Двамата художници са изцяло разнообразни - като пол и като народност, като темперамент и характер, като светоусещане и артистичен метод, като метод на работа и себеизразяване, като креативен ползи и обичани механически начини и способи на работа. Юлиан е по-динамичен, Анна е по-лирична. Неговите произведения постоянно излъчват мощност, избухлива сила, агресивното мъжко начало. Нейните произведения постоянно са като една лека, ефирна мелодия, носеща се из въздуха. Може да се каже, че Юлиан претворява тематиките, като ги създава като основател, а Анна може да претвори същите тематики като един съзерцател. Офортите на Юлиан са постоянно цялостни с елементи, прецизни и подробни като комбинация, ангажиращи фена до най-малкия подробност, фокусирани върху тематиката и разрастващи бурно и стремително авторовата концепция. Офортите на Анна са по-обобщени, по-философски, при нея историята се споделя с дейното присъединяване на въображението на фена, композицията постоянно е изпълнена с лекост, с женска страст и артистизъм. Затова и едната част на тематиката на експозицията е " СТЪЛКНОВЕНИЕ ". Стълкновение на тематики, хрумвания, мироглед, на два разнообразни креативен характера, на представители на два народа, в случай че щете, на две персони, живели и формирали се в два разнообразни свята.

И от тук минаваме на драго сърце към втората част на тематиката на експозицията – " СЛИВАНЕ ". Защото колкото и разнообразни да са като хора и като създатели двамата актьори – те въпреки всичко са едно семейство. Работят дружно, пътуват дружно, отглеждат децата си дружно, творят дружно, разискват концепциите си дружно, спорят, смеят се, грижат се един за различен, провокират се един различен, въодушевяват се един различен. След моментите на сблъскване на хрумвания, идват моментите на обединение на вижданията, моментите на взаимно допълнение и обогатяване. Така в ателието на двамата постоянно се раждат офорти на една и съща тематика, само че създадени по два разнообразни метода.

Не пропускайте тази галерия, тъй като имате опция да се насладите на творчеството на двама от най-хубавите в света модерни художници, работещи в региона на графиката. Потопете се в техния свят на нимфи, елфи, тореадори, приказни и митологични герои. Преоткрийте още веднъж посредством техните произведения бляновете по хубостта и чистотата, фантазиите за победи и стремежите към съвършенство, които от антични времена карат хората да издигат глави и да катерят върхове. Елате на откриването на 20 юли, петък, от 18:30 часа в изложба " Ларго “ на ул. Хан Крум № 8. Повече фотоси можете да видите на www.largogallery.com. Изложбата продължава до 07 август.

 

Анна и Юлиан Йорданови са във Варна освен за откриването на своята галерия, само че и за журирането на конкурсните произведения в третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Петчленното жури отпред с известният и обичан български художник Димо Колибаров ще работи и ще дефинира премиите в края на тази седмица – на 21 и 22 юли. На 8 август от 18:30 ч. ще бъде открита изложбата със селектираните конкурсни произведения и ще бъдат оповестени наградените в третото издание на състезанието. Очаквайте напълно скоро още информация за събитията в програмата на състезанието по имейл, в уеб страницата на галерията на www.largogallery.com и в уеб страницата на състезанието на www.exlibris-competition-varna.org.

Анна Тихонова-Йорданова е родена на 07.11.1977 в Минск, Беларус. През 2002 година се дипломира в Беларуската Държавната академия за изкуства в Минск, Специалност Графика. От 2004 до 2007 Анна е аспирант на Белоруската Държавна Академия за изкуства в Минск със Специалност Изкуствовед. Тя е създател на научно-изследователски изявления за беларуския и европейски екслибрис. Има 11 независими изложения в Минск - Беларус, Амрисвил - Швейцария, Регенсбург - Германия, Хамме - Белгия. Славно – Полша, Тианджин - Китай и София - България. Анна Тихонова е селектирана и взе участие в над 90 представителни изложения на най-престижните състезания и биеналета за екслибрис и дребна графика в света, където печели 18 разнообразни награди. Избрани награди: Гран При на 4-то триенале Екслибрис Братислава, Словакия (2004); 1-ва премия на град Синт Никлас за бездънен щемпел на 15-то Международно биенале на екслибриса Синт Никлас, Белгия (2005 г.); Специална премия на журито на шестия Международен екслибрис конкурс " Biblioteca di Bodio Lomnago ", Италия (2012 г.), Първа премия на Международната екслибрис галерия на конгреса на Германското Екслибрис Общество в Бад Брамштадт, Германия (2015) и други От 2011-та за няколко години тя е началник на научния и изложбения отдел в Музея на модерното изкуство в Минск, Беларус и куратор на неговата екслибрис - сбирка. Анна Тихонова – Йорданова е член на журито на първото (2014), второто (2016) и третото (2018) издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, проведен от Арт Галерия Ларго. От 2013 год. живее и работи в София, България дружно със брачна половинка си Юлиан Йорданов.

Юлиан Йорданов е роден на 16 декември 1965 година в Ловеч. През 1995 година се дипломира в НХА " Николай Павлович ", компетентност " Графика " при проф. Петър Чуклев. Има 34 независими изложения в влиятелни галерии в България и в Ерфурт - Германия, Анкара и Измир - Турция, Антверпен и Хаме - Белгия, Минск - Беларус и Тианджин - Китай. Йорданов има над 55 участия в най-престижните международни конгреси за графика и екслибрис, където печели повече от 20 разнообразни награди. Избрани награди: Първа премия на Първи интернационален екслибрис конкурс, Анкара (2003), Първа премия на 32-та FISAE Международна екслибрис галерия в Пекин, Китай (2008), Специалната премия на Музея за графично изкуство на 33-та FISAE Международна екслибрис галерия в Истанбул (2010), Почетен Диплом и Медал на 24-то Международно екслибрис биенале в Малборк, Полша (2013), Почетен Диплом от 7-мото Международно екслибрис биенале CONTRATALLA в Тарагона, Испания (2015 ), Втора Награда от 36-та FISAE Междунаросна екслибрис галерия във Вологда, Русия (2016), Национална Награда от Национална галерия графика Георги Герасимов, ГХГ Пазарджик, България (2017) и други Юлиан Йорданов е Артистичен Директор на първото (2014), второто (2016) и третото (2018) издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, проведен от Арт Галерия Ларго. Живее и работи в София, България.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР