Ароматът на храна изпълнява ролята на своеобразна машина на времето

...
Ароматът на храна изпълнява ролята на своеобразна машина на времето
Коментари Харесай

Ароматът на храна действа като своеобразна машина на времето

Ароматът на храна извършва ролята на самобитна " машина на времето " и оказва помощ на възрастни хора да си възвърнат забравени мемоари. Това настояват откриватели от Ланкастърския университет,  Великобритания, предава HCI - Human Computer Interaction.

За да доближат до това умозаключение, учените са проучили 12 възрастни доброволци. Първоначално те събират сведения от тях за 72 загатна, половината от които са директно свързаин с храна. Впоследствие употребяват 3D принтер за храна, с цел да отепечатат годни за консумация ароматизирани топчета, които имитират храната, която доброволците в миналото с опитвали.

След като участниците помирисват и пробват топчетата, те са подканени да опишат събитията от предишното. Оказва се, че този способ оказва помощ на множеството възрастни да си спомнят по-ясно и с доста по-големи детайлности случки отпреди четвърт век, за които кардинално не биха се сетили.

Според учените е изцяло възможно различните ястия да разсънват доста остарели мемоари, които се крият в най-отдалечените " лавици " на мозъка на възрастните хора.

Те допълват, че резултатите могат да оказват помощ за проучването на деменцията и търсенето на способи за битка с нея - да вземем за пример основаването на мултисензорни асистенти за паметта, които да улеснят живота на възрастните хора.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР