Army Axes M1A2 SEPv4 Abrams, залага много на M1E3 от следващо поколение

...
Американската армия напредва с плановете си за основен боен танк
Коментари Харесай

Американската армия напредва с плановете си за основен боен танк M1 Abrams от следващо поколение, който службата нарича "M1E3", като има сега реши да спре развитието на M1A2 System Enhanced Package Version 4 (SEPv4).

Според услугата, отдалечаването от SEPv4 е свързано с необходимостта от танкове с повишена мобилност и оцеляване, в светлината на война в Украйна, с по-леки, по-адаптивни системи, необходими на бойните полета през 2040 г. и след това. Понастоящем не е ясно как инициативата за леки танкове Mobile Protected Firepower (MPF) се отразява на това решение, ако изобщо има такова.

Армията обяви намерението си да следва по-амбициозна стратегия за модернизация на M1 по-рано тази седмица. „Новият подход балансира разходите с нуждите на армията и инвестира в отбранителната промишлена база на страната“, се казва в съобщението. Първоначалната оперативна способност (IOC) на M1E3 се очаква в началото на 2030 г. Въпреки че обозначението е било използвано от службата за описание на различни бъдещи „модернизирани“ концепции на Abrams поне от 2010 г., се отбелязва, че „номенклатурата на M1E3 Abrams е връщане към стандартното използване на армията на нейната система за класификация на типове и номенклатура за нашата бойна машина флота." „E“ специално се използва за илюстриране на значителните инженерни промени, включени в сравнение с предишната система, и състоянието на прототипа на типа, за услугата.

„Разработването на M1E3 Abrams ще включва най-добрите характеристики на M1A2 SEPv4 и ще отговаря на най-новите стандарти за модулна отворена системна архитектура, позволявайки по-бързи технологични надстройки и изискващи по-малко ресурси“, казва армията.

За кои функции се отнася това конкретно, остава неясно. Свързахме се с армията за повече подробности. Ние обаче знаем, че SEPv4 беше настроен да включва редица критични добавки към SEPv3. Това включва подобрен първичен мерник на стрелеца (GPS) и първичен мерник на командира (CPS); подобрения на смъртоносността, които включват добавяне на цифрова връзка за данни, способна да комуникира с препрограмируемия XM1147 Advanced Multi-Purpose (AMP) снаряд на армията за 120 mm основно оръдие на танка; допълнителни нови сензорни системи; подобрени способности за комуникация и споделяне на данни; и системи за бордова диагностика, наред с други функции. Армията възложи договор на General Dynamics Land Systems (GDLS) за разработването на SEPv4 през 2017 г., с предишни надежди, че превозното средство ще бъде изпратено на оперативни звена през фискалната 2025 г.

Внасяне на най-доброто от SEPv4 към следващото поколение M1 „ще даде възможност на армията и нейните търговски партньори да проектират по-оцелял, по-лек танк, който ще бъде по-ефективен на бойното поле при първоначално поставяне и по-лесен за надграждане в бъдеще“, както предполага службата. За момента армията ще продължи да произвежда M1A2 SEPv3 с намалена скорост, докато производството не премине към M1E3 Abrams.

Опасения относно теглото на версията SEPv4 и как нейните добавки ще се отразят мобилността и способността за оцеляване бяха основна част от мотивите за прекратяване на неговото развитие. „Оценяваме, че бъдещите бойни полета поставят нови предизвикателства пред танка, докато изучаваме скорошни и продължаващи конфликти“, каза Бриг. Ген. Джефри Норман, директор на кръстосания функционален екип за бойни машини от следващо поколение. „Трябва да оптимизираме мобилността и жизнеспособността на Abrams, за да позволим на танка да продължи да се приближава и да унищожава врага като върхов хищник на бъдещите бойни полета.“

„Танкът Abrams вече не може да развива своите способности без добавяйки тегло и ние трябва да намалим неговия логистичен отпечатък,” каза генерал-майор Глен Дийн, изпълнителен директор на програмата за наземни бойни системи. „Войната в Украйна подчерта критичната необходимост от интегрирана защита за войниците, изградена отвътре, вместо да се добавя.“

Трябва да се отбележи, че притесненията относно теглото на най-модерните от M1, особено от добавки, са очевидни от известно време в армията. Ключов пример, отделен от инициативата за разработка на SEPv4, например, се отнася до усилията за интегриране на системи за активна защита Trophy (APS) в съществуващи танкове M1A2. Система за „трудно унищожаване“, която стреля като изстрели от пушка, Израелският трофей увеличава жизнеспособността срещу противотанкови ракети, РПГ и други заплахи, но добавя много обем, жертвайки мобилността на M1.

https ://www.youtube.com/watch?v=6aA9HsmLHBQ

Като Скот Тейлър, директор на GDLS за развитие на бизнеса в САЩ по-рано тази година: „[Армията] беше загрижена за тегловната категория на Abrams SEPv3… което избутва 76 до 78 тона бойно натоварване,” като актуализираните характеристики на SEPv4 повишават тези цифри на теглото „малко по-високо.”

Както отбелязахме по-рано, теглото на по-модерния M1 вариантите, съчетани с техните физически пропорции, носят проблеми извън бойното поле. Това е особено вярно по отношение на транспорта и полето. Теглото на варианта SEPv3 налага ограничения върху начина, по който могат да бъдат транспортирани. За 31-те по-стари, ремонтирани варианта на M1A1, пътуващи за Украйна от САЩ, които наклоняват скалата със сравнително тънките 63 тона, вече има опасения, че превозните средства може да се затруднят да преминат мостове, които не са проектирани да издържат теглото им. Въпреки че се надяваше, че първият от тези танкове ще бъде готов да влезе в битка около средата на септември, Киев поиска удължаване на обучението на своите войски в американските бази в Германия, докато пълният контингент M1A1 не бъде готов, като допълнителното обучение се очаква да отнеме няколко седмици. Можете да прочетете повече за това какво ще донесе M1 в битката в Украйна в нашата предишна статия тук.

За армията отправната точка за M1E3 може да бъде бъдещият демонстратор на основен боен танк на GDLS, AbramsX , който компанията представи през октомври миналата година. Въпреки че AbramsX по никакъв начин не представлява окончателния дизайн на M1E3, той може да се похвали с много от изискванията, които услугата търси по отношение на мобилност, производителност и лекота на надграждане/поправка.

https://www .youtube.com/watch?v=uouEMFIlDCs

AbramsX е по-лек от SEPv3 и SEPv4, или дори от M1A1 по този въпрос, като демонстраторът тежи около 59 тона. В комбинация с хибридна конвенционална електрическа система за задвижване, той не губи нищо от обхвата на M1A2 Abrams, но работи с много по-голяма горивна ефективност. „Технологичният демонстратор на AbramsX разполага с намалено тегло за подобрена мобилност и транспортируемост, осигурявайки същия тактически обсег като M1A2 Abrams с 50% по-малък разход на гориво“, според GDLS. Силната жажда на турбинния двигател на M1 отдавна е основно логистично препятствие за преодоляване и има много други въздействия върху структурата на силите и нуждите от поддръжка. Наред с подобрената горивна ефективност, хибридната конвенционално-електрическа задвижваща система има и други предимства, като например работа в много тих изцяло електрически режим, за да се избегне откриване.

Общият форм фактор на AbramsX също е по-малък, като се има предвид, че превозното средство може да се похвали с намален размер на екипажа от трима души, вместо екипаж от четирима души, които всички ще бъдат разположени в корпуса на танка. Това не само увеличава тяхната жизнеспособност, но позволява и други функции да бъдат опаковани в неговата силно преработена кула, която разполага с множество сензори. Системите за активна защита са вградени в концепцията AbramsX от самото начало и се отърват от необходимостта от тежки и неудобни болтове. Дистанционната оръжейна станция на демонстратора разполага с голям 30-милиметров верижен пистолет и има автоматичен пистолет. Преди всичко останало, цифровият гръбнак на отворената архитектура на танка ще му позволи да бъде надграждан с много по-голяма лекота и в много по-кратки срокове.

По отношение на свързаността на бойното поле, GDLS подчерта, че „с… леталност, активирана от AI , оцеляване, мобилност, пилотирано/безпилотно обединяване (MUM-T) и автономни способности, AbramsX може да бъде ключов възел в смъртоносни мрежи на бойното поле.“ Това би го направило критичен мрежов център за бойни превозни средства без екипаж, като например безпилотни мини-танкове Ripsaw M5 с 30-милиметрово оръдие, които услугата вижда като важни за изпълнението на набор от функции в бъдещи конфликти - включително роли от типа "лоялен служител".

Каквото и да избере армията в крайна сметка за M1E3, ясно е, че службата вижда по-леки и по-оцелели танкове като критични активи на бойното поле в обозримо бъдеще.

Свържете се с автора: oliver @thewarzone.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР