Армията в Нигер обяви в телевизионно обръщение, че президентът Мохамед

...
Армията в Нигер обяви в телевизионно обръщение, че президентът Мохамед
Коментари Харесай

Преврат в Африка: Армия взе властта в Нигер

Армията в Нигер разгласи в телевизионно послание, че президентът Мохамед Базум е отхвърлен от власт, както и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ разпореждане. Посланието бе прочетено в ефира на националната телевизия от полковник Амаду Абдраман.
Ние, силите за защита и сигурност, обединени като Национален съвет за отбрана на страната, взехме решение да сложим завършек на режима, който познавате. Това е резултат от продължаващото утежняване на обстановката със сигурността, неприятното икономическо и обществено ръководство. Придържайки се към зачитането на всички задължения, които Нигер е поела, ние уверяваме интернационалната общественост във връзка с физическата и морална цялост на свалените управляващи в сходство с правилата за правата на индивида.
полк. Амаду Абдраман – един от водачите на преврата

Затворени са границите по суша и въздух, въведен е и общонационален полицейски час от 22:00 до 05:00 ч. до второ разпореждане.

Военните предизвестиха да не се подхващат никакви задгранични намеси.

Завземането на властта от военните, което ще бъде седми следващ прелом в Западна и Централна Африка от 2020 г, може да усложни напъните на Запада да помогне на страните от района на Сахел (страните на юг от Сахара) да се борят с джихадистите, които през последните десетина години излязоха от границите на Мали и се разпространиха в огромни елементи от континента.

Нигер, някогашна френска колония без изход на море, се трансформира в основен съдружник в битката с екстремизма за западните сили, които сега се сблъскват с все по-голяма неприязън от страна на новите хунти в Мали и Буркина Фасо.

Нигер е и значим съдружник на Европейски Съюз в битката с противозаконната миграция от Субсахарска Африка към Европа.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР