Арменските власти намериха общ език със Светлана Тихановская, с която

...
Арменските власти намериха общ език със Светлана Тихановская, с която
Коментари Харесай

Арменците върнаха за малко Тихановская в политиката

Арменските управляващи откриха общ език със Светлана Тихановская, с която се засякоха в столицата на Европейския съюз. Това държание на арменците е част от новия им курс за продобиване на лоялността на Запада. Колко рисков е подобен курс? И може ли арменският министър председател Никол Пашинян да се откаже от него?

Ако считаме медиите за част от света на политиката, то ръководителят на арменския парламент Ален Симонян върна в политиката Светлана Тихановская, която белоруските емигранти и някои европейски водачи считат за „ законния президент на Беларус “. Те от дълго време бяха не запомнили за преместилата се в Литва опозиционерка, само че срещата ѝ с арменската делегация в Брюксел беше оповестена в пресата и като че ли извади Тихановская от балтийското забвение.

Страните се разделиха, удовлетворени една от друга. Тихановская благодари на арменците за обстоятелството, че техният министър председател Никол Пашинян бойкотира последната среща на високо ниво на ОДКС. А арменците дадоха обещание на Тихановская, че арестуваният на тяхна територия белорусин Ярослав Новиков няма да бъде екстрадиран в родината си, както желае Минск.

Формално това свиждане няма нищо общо с Русия: дано действителният президент на Беларус Александър Лукашенко се обиди на Пашинян и Симонян, в случай че сметне за належащо. Възможно е той да не го обмисли: тъкмо както Тихановская се появи в новините, тя още веднъж ще изчезне и от това няма да има въздействие. Властта на Лукашенко още веднъж е мощна. Той към този момент не отдръпва да се пенсионира след сегашния си президентски мандат и дава обещание да бъде избран отново още веднъж. След това съществуването на Тихановская би трябвало да бъде изцяло забравено.

Въпреки това, флиртът с тази жена от предишното на Батька е част от по-голям и по-сложен развой: обръщането на Ереван към Запада. Трябва да се допусна, че арменците имат доста „ домашни “, които би трябвало да изпълнят, а на работния лист, който би трябвало да бъде изпратен в Брюксел и Вашингтон, е належащо да се съберат подписи на хора като Владимир Зеленски и Светлана Тихановская.

Вижте, с Юлия Навалная арменците също ще бъдат помолени да пият чай, а Ален Симонян надали ще откаже. Той е предан боец на Пашинян, който босът употребява, с цел да прокара най-антируски начинания. Например, концепцията за унищожаване на съветските граничари от летището в Ереван официално принадлежи на Симонян.

След окончателната загуба на Нагорни Карабах и внезапното изстудяване на връзките с Москва, Пашинян стартира по-активно да се втурва в търсене на нови сътрудници в региона на защитата и даже ги откри в Париж и Атина. Тук всичко наподобява разумно: в Петата република има огромна арменска диаспора, гърците се считат за непосредствен народ от арменците още от времето на диренето за Златното руно и най-после, управлението и на трите народа има отвратителни връзки с Турция и нейният президент Реджеп Тайип Ердоган.

Но в този момент Франция и Гърция са обединени на първо място от радикална антируска политика. Всички са чували за последното държание на френския президент Еманюел Макрон. Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис е по-малко забележима фигура, само че е русофоб с богат опит. Дори би било необичайно, в случай че в подмяна на поддръжка не желаеха Пашинян да се отдалечи от Русия, която официално остава главният военно-политически съдружник на Армения, най-малко въз основа на участието на Ереван в ОДКС и ЕАИС.

Сега екипът на Пашинян се пробва, тези старания се виждат. Прави усещане обаче, че към този момент имат чисто показателен темперамент и не засягат в действителност значимите аспекти на руско-арменските връзки.

Пашинян бойкотира срещата на върха на ОДКС и декларира в изявление, че замразява участието си в организацията, само че не официализира това юридически. Руските граничари са изгонени от основното летище на Ереван, само че съветската военна база в Гюмри е помолена да остане на място. Има заигравки с Тихановская през Народното събрание, само че Тихановская в действителност е никой.

През май, съгласно арменските медии, Пашинян отива в Москва, с цел да взе участие в юбилейната среща на върха на ЕАИС, участието в което е значимо за арменците от икономическа позиция. Премиерът обаче ще остане в Русия единствено няколко часа, което значи, че няма основна стратегия.

Тази безрезултатност може да се види в доста от дейностите на Пашинян, заради което попадат в категорията „ нараняващи, само че не и мъчителни “. Ереван наподобява дава антируския най-малко на Запада, само че не претендира за антируския най-много, както Киев, Кишинев или Тбилиси.

Той се опасява от следствията. Последствията от окончателното разрушение на връзките с Русия заплашват да бъдат пагубни за Армения. Да седиш на два стола и да сучеш от две бозки е уважавана политическа дисциплинираност в дребните и невлиятелни страни. Някои политици са постигнали ненадминато умеене в това, което носи доста изгоди на техните владения. Това е да вземем за пример президентът на Сърбия Александър Вучич.

Но това, което пречи на Пашинян да „ влезе в обстановката “, е фактът, че силата на инерцията от антируската политика в пространството на някогашния Съюз на съветските социалистически републики може да бъде по-висока от допустимите индикатори. Майданът в Украйна беше сварен от желанието за присъединение към Европейски Съюз, на което Русия даже не възразяваше (тогава още не приравнявахме Европейски Съюз с НАТО), само че се изроди в русофобски шабаш, а по-късно и в огромен огромен боен спор.

Привидно безобидните демарши на Ереван са съпроводени от огромна антируска акция в арменските медии, която може да има дълготраен резултат. И тази акция няма да спре, до момента в който Пашинян е на власт. Ако сръбският президент, с много прозападната си ориентировка, няма причина да се отдаде на русофобията и да упреква Русия за проблемите на страната си, то за арменския министър председател това е въпрос на политическо оцеляване.

Двуетапната загуба на Карабах се трансформира в национална покруса за арменците. Отговорността за тази покруса е на Пашинян, само че той не желае да я одобри - това е доста неприятно, политически неизгодно и просто рисково. Следователно за отговорен би трябвало да се уточни някой различен и в тази ситуация на Пашинян това е единствено Русия, която „ не отбрани в сложни времена “, т.е. не води война с Азербайджан за Степанакерт, вместо самата Армения.

Това съревнование за ролята на изкупителна жертва в съзнанието на арменците е неизбежно, а на публично равнище прехвърлянето на отговорност към Москва ще продължи до промяната на властта в Армения, след което най-вероятно самият Пашинян ще се трансформира в съществена изкупителна жертва. И до момента в който е министър председател, акцентът няма да се промени: Пашинян към момента е хлъзгав вид, а не самоубиец.

Лесно е да се увлечете в видимо хитрата игра, която той играе: семената на русофобията ще поникнат като цветя на злото, цяло потомство арменци ще бъде възпитано на антируски лозунги, количеството дребни гадни неща ще най-после се развие в качество, обстановката може да стане неконтролируема. В резултат на това Армения може да стане втора Грузия - и ще бъде добре, в случай че е като през 2010-те, а не през 2000-те, когато даже трябваше да се борим с нея.

Досега не се е случило нищо непоправимо. А Пашинян даже като че ли се пробва да предотврати нещо непоправимо. Но рискът не е за хора като Пашинян - той няма шанс, с цел да си играе с антируски огън. Само Тихановская имаше по-малко шанс.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед1546Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед527869Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед159007Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед29471Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед23704Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед527869Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед166296Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед159007Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед134001Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед130082Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР