Арменски войници са били убити и пленени при избухването на

...
Арменски войници са били убити и пленени при избухването на
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан започнаха нови сражения по границата

Арменски бойци са били убити и пленени при експлоадирането на сражения на границата с Азербайджан, съобщи Би Би Си. Министерството на защитата на Армения удостовери новината. Длъжностни лица обявиха, че две бойни позиции са изгубени и че страната е помолила Русия да помогне в отбраната на нейния териториален суверенитет.

Армения упрекна азербайджанските войски за подновяването на сраженията и съобщи, че 12 бойци са били пленени. Страната не удостовери незабавно детайлности за жертвите, само че шефът на парламентарната комисия по външни връзки Едуард Агаджанян сподели, че може би са починали към 15 бойци. Азербайджан сподели, че силите на страната са дали отговор на арменска офанзива. Според външното министерство на Армения, азербайджанските сили са атакували източната граница като част от политика, почнала през май, ориентирана към навлизане в две арменски области - Сюник на югоизток и Гегаркуник на изток.

Първото известие за усилване на напрежението бе излъчено на 13 ноември, напомня БГНЕС. Отначало Баку заяви за хвърлена към азербайджанския пост покрай Шукша граната. След това се появи известие за обстрел от страна на въоръжените сили на Армения против полицията на границата в Келбаджарски регион, който мина под контрола на Баку през 2020 година Арменската страна също заяви за открит огън против нейните позиции в Гегаркуникска област, който е бил ``потушен с ответни действия``. На идващия ден от Азербайджан още веднъж пристигна информация, че позиции на армията са били обстрелвани със снайперски пушки, гранатомети и разнокалибрено стрелково оръжие. Заявено бе, че отговорността за това е на " противозаконни арменски въоръжени групировки ", до момента в който Ереван изясни престрелката с опита на Азербайджан да стартира атака на границата, която е била пресечена.

Правителството на Ереван прикани Русия и останалата част от интернационалната общественост да оказват помощ за изтеглянето на азербайджанските сили.

Мирното съглашение от ноември 2020 година, с посредничеството на Русия, пристигна след война, в която бяха убити повече от 6000 души. Около 2000 съветски миротворци бяха изпратени да патрулират към региона на Нагорни Карабах, припомна Би Би Си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР