Русия изрази загриженост, тъй като Армения се готви за учение с американски войски

...
Армения ще бъде домакин на съвместно военно учение със Съединените
Коментари Харесай

Армения ще бъде домакин на съвместно военно учение със Съединените щати следващата седмица, развитие, което според Русия е повод за безпокойство.

Министерството на отбраната на Армения заяви в сряда, че целта на ученията Eagle Partner 2023 от 11 до 20 септември е да подготви силите си за участие в международни мироопазващи мисии.

„В рамките на подготовката за мироопазващи мисии подразделенията, подготвящи се за международни мироопазващи операции, често участват в подобни съвместни учения и обучения в страни партньори“, се казва в изявление на министерството.

Говорител на американската армия каза, че ще участват 85 американски войници и 175 арменци. Той каза, че американците – включително членове на Националната гвардия на Канзас, която има 20-годишно партньорство за обучение с Армения – ще бъдат въоръжени с пушки и няма да използват тежко въоръжение.

По-рано тази година Армения отказа да бъде домакин на военни учения на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), воден от Русия алианс на постсъветски страни, което отразява нарастващото напрежение на Ереван с Москва.

Въпреки малкия мащаб на ученията тази седмица, Кремъл каза, че ще наблюдава отблизо.

„Разбира се, подобни новини предизвикват безпокойство, особено в настоящата ситуация. Затова ще анализираме задълбочено тази новина и ще следим ситуацията“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия има военна база в Армения и се смята за водеща сила в региона на Южен Кавказ, който до 1991 г. беше част от Съветския съюз.

Той поддържа мироопазващи сили в региона, за да поддържа споразумение, което сложи край на войната между Армения и Азербайджан през 2020 г., втората, която те водят след разпадането на СССР.

Но премиерът Никол Пашинян каза в интервю през уикенда за италиански вестник, че Русия не е успяла да защити Армения срещу това, което той нарече продължаваща агресия от страна на богатия на петрол Азербайджан.

Той предположи, че войната на Русия в Украйна означава, че тя не е в състояние да отговори на нуждите за сигурност на Армения.

Песков каза пред репортери във вторник, че не е съгласен със забележките на Пашинян.

„Русия е абсолютно неразделна част от този регион“, каза той. „Русия играе последователна, много важна роля в стабилизирането на ситуацията в този регион … и ние ще продължим да играем тази роля.“

Напрежението между Москва и Ереван се корени в конфликтите на Армения с Азербайджан за Нагорни Карабах, регион, който се намира в Азербайджан, но е под контрола на етническите арменски сили, подкрепяни от Ереван, откакто сепаратистката война там приключи през 1994 г.< /p>

Пашинян е все по-критичен към руските миротворци през последните месеци, обвинявайки ги, че не са успели да осигурят свободен транзит по коридор, свързващ Армения и Нагорни Карабах.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР