Армения потърси помощ от Руската федерация заради разгорелите се снощи

...
Армения потърси помощ от Руската федерация заради разгорелите се снощи
Коментари Харесай

Армения потърси защита от Русия срещу Азербайджан. Шойгу обеща помощ - Свят

Армения потърси помощ от Руската федерация поради разгорелите се нощес погранични боеве с Азербайджан и получи заричане за такава.

Днес министърът на защитата на Армения Сурен Папикян е разговарял по телефона с съветския си сътрудник Сергей Шойгу – заяви министерството на защитата на Армения. Папикян е показал обстановката, която се е основала „ вследствие на огромната експанзия на Азербайджан против суверенната територия на Армения “ – написа ARMENPRESS. Двамата са постигнали съглашение за предприемане на нужните стъпки за стабилизирането на обстановката, добавя организацията, без да прецизира детайлности.

Сраженията сред Азербайджан и Армения в района на Нагорни Карабах в Южен Кавказ се разгоряха нощес. Армения твърди, че азерски военни елементи са атакували арменски позиции на три места с артилерия и едрокалибрени оръжия. Азербайджан упреква Армения за ескалацията на напрежението, за „ провокации “, за това, че Армения обстрелва позициите на азербайджанската войска в посока държавната граница.

Azeri Daily оповестява тази заран за контрактувано преустановяване на огъня, считано от 9 ч на 13 септември, макар което обаче Армения продължавала да обстрелва.

Армения не оповестява за реализирано помирение - в противен случай. Тази заран – твърди Министерството на защитата на страната – азерските сили настъпват по едно и също време в няколко направления по държавната граница. Говорителят на министерството Арам Торосян разгласява видеозапис, на който се вижда по какъв начин азербайджанските войски нарушават границата и се доближават до арменските позиции и откакто се сблъскват с тях се отдръпват. Твърди се, че има жертви.

Към 8 ч не престават позиционните боеве в някои елементи по армено-азебрайджанската граница. Азербайджанските сили не приключват опитите си за нахлуване, съобщи на брифинг Торосян. " Противникът продължава да употребява артилерия, минохвъргачки, безпилотни летателни апарати и оръжия с огромен диаметър по посока Варденис, Сотк, Артаниш, Ишханасар, Горис и Капан, като нанася удари както по военната, по този начин и по гражданската инфраструктура ", прибавя той.

Не единствено Русия, Съединени американски щати също реагира на случилото се. Американският държавен секретар Антъни Блинкен прикани за неотложно преустановяване на военните дейности.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР