Аржентина се превърна в най-голямата латиноамериканска държава, която легализира аборта.

...
Аржентина се превърна в най-голямата латиноамериканска държава, която легализира аборта.
Коментари Харесай

Аржентина е първата голяма държава в Латинска Америка, узаконила аборта

Аржентина се трансформира в най-голямата латиноамериканска страна, която легализира аборта . Сенатът утвърди историческия закон с 38 против 29 гласа, един въздържал се, осведомят Агенция Франс Прес и " Гардиън ".

Активисти в поддръжка узаконяването на аборта подивяха от наслада пред постройката на Конгреса след оповестяването на резултата от гласуването в ранните часове на днешния ден.
 Сенатът на Аржентина гледа законопроекта за абортите
Сенатът на Аржентина гледа законопроекта за абортите

Може би ще е първата латинострана, приела измененията

Законопроектът, който разрешава преустановяване на бременността през първите 14 седмици , бе , откакто предлагането бе импортирано в Конгреса от президента Алберто Фернандес.

Той акцентира преди гласуването, че от връщането на демокрацията в страната през 1983 година повече от 3000 дами са умряли след затруднения при незаконно осъществен аборт в Аржентина.

Решението на Сената значи, че Аржентина става третата страна в Южна Америка, която позволява аборта. Уругвай декриминализира практиката през 2012 година, а Гвиана я узакони през 1995 година
 Аржентина на крачка от историческо узаконяване на абортите
Аржентина на крачка от историческо узаконяване на абортите

В Латинска Америка абортът е легален единствено в Куба и Уругвай

Куба легализира практиката през 1965 година Абортът е декриминализиран в Мексико сити и Оахака.

В Аржентина повече от 7000 девойки на възраст сред 10 и 14 година са родили в интервала 2016-2018 година , като постоянно са забременявали след обезчестяване.

Абортът строго се санкционира в Латинска Америка, където Католическата черква резервира мощното си въздействие. Много дами попадат в пандиза поради това, че са потърсили здравна помощ след импровизиран аборт.

Абортът е изцяло неразрешен в Салвадор, Доминиканската република, Никарагуа и Хондурас. В Бразилия и Чили има изключения при случаи на обезчестяване или заплаха за живота на родилката.

Близо 40 000 дами са признати в болница в Аржентина поради затруднения при опит за незаконен аборт единствено през 2016 година От тях 6400 са девойки на възраст сред 10 и 19 година Най-малко 65 дами са умряли в интервала 2016-2018 година, като половината са на възраст сред 20 и 30 година, а девет - деца.

Най-малко 73 дами, както и лекари и медицински сестри , са вкарани в пандиза поради противозаконен аборт в Аржентина през 2012 година

Католическата черква интензивно лобира против законодателството и през 2018 година проектозаконът не получи задоволително поддръжка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР