Аристократи от първия град в Европа са положени във Варненския

...
Аристократи от първия град в Европа са положени във Варненския
Коментари Харесай

Каменни капани дебнели в Провадия Солницата

Аристократи от първия град в Европа са положени във Варненския некропол
Каменни клопки против нападатели откри по третата укрепителна стена на Провадия Солницата най-големият експерт по праистория у нас чл.-кор. дин Васил Николов. За поредна година зам.-председателят на Българска академия на науките изследва най-стария укрепен град в Европа. Каменните клопки са единствени по рода си. Нямат аналог в праисторията, самата концепция за сходен вид защитно оборудване се среща за първи път, сподели за " Стандарт " чл.-кор. Николов. Трите крепостни стени са построени във времето от 4 700 - 4350 година прочие Христа. Най-висока е била третата. Издигала се е на невероятните за времето си 6-7 метра височина. От нея през два метра обаче потеглят радиални структури с форма на кръстосан триъгълник, които стигат до земята. В основата си са необятни към 2,5 м, към върха - към метър. " Радиалките ", както ги назовават учените, са били една от огромните спънки за офанзива на стената наедно със защитния трап, тъй като са разрешавали в тях да се промъкнат до двама души. Ако нападателите неразумно са започвали да се катерят, са се превръщали в лесна цел за стрелите от кости на бранителите на върха на стената.

Чл.-кор. Николов и екипът му сега са съсредоточили изследванията си точно върху втората и третата стена. Втората е малко по-ниска. Била е 5-6 метра висока. Тя е от 4600-та година прочие Хр. В сряда учените попаднаха на вътрешното лице на стената. И топ археологът изрази вяра, че в скоро време може да открие портата й. Чрез анастилоза екипът му възвръща стената като връща на мястото им падналите и каменни блокове. Дебелината на стените е внушителна освен за времето си, само че и през днешния ден - доближава 4,5 метра. Целта е дейната консервация и реституция на втората стена да завърши до 22 септември, когато е Денят на отворените порти в Провадия Солницата и се чака над 2000 души да посетят невероятния обект. Богатата му визитна картичка притегля от ден на ден туристи от страната и чужбина. Има хора, които всяка година се връщат, с цел да видят до каква степен сме стигнали в разкриването на Солницата, показа чл.-кор. Николов.

Провадия Солницата е най-старият солодобивен център, първият град в Европа с изявена обществена конструкция. Най-интересното при него е, че е от затворен вид и е построен на равно пространство. Именно Провадия Солницата е причина за появяването на Варненския некропол, прочут по целия свят с откритото в него на най-старото обработено злато в света. За хората в средата на V-ото хилядолетие прочие Хр. златото не е имало парична стойност, " парите " в праистория са били солта, изяснява топ археологът.  Богатствата от Варненския некропол са били белег за власт и авторитет. Но те са се купували със сол. Ученият не изключва вероятността аристократи от Провадия Солницата да са били заровени във Варненския некропол. Това наподобява разумно, тъй като Провадийската река е текла в непосредствена непосредственост до могилата, а тя се влива във Варненските езера, където е некрополът. Солта се е пренасяла с лодки по реката. Има куп доказателства, че благосъстоянията от Варненския некропол са идвали от юг, за където пък се е изнасяла солта.

Особено забавно изобретение е направил чл.-кор. Васил Николов преди дни, изследвайки индустриалния център за сол в праисторическия град. В средата на дъното на една от индустриалните ями, запълнена със стотици хиляди керамични детайли от съдовете за произвеждане на сол, се оказало, че има гроб. В него са открити три мандибули (б.а. - долната челюст на индивида, знак на неговата сила), елементи от кости и черепи. Така ученият към този момент е уверен, че хората, които са се занимавали с производството на солта на били погребвани при нея. При това с друга обредност от тази за земеделци и скотовъдци. Това е нещо ново, което ще изследваме задълбочено, сподели Васил Николов.

Екатерина Николова
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР