Архитект Тодор Булев казва, че всички имаме право на добра

...
Архитект Тодор Булев казва, че всички имаме право на добра
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Добрата архитектура е наше право, както чистата вода и чистият въздух

" Архитект Тодор Булев споделя, че всички имаме право на добра архитектурна среда. Аз ще допълня - положителната архитектура е наше право, както чистата вода и чистият въздух ".

Това сподели левият претендент за кмет на София Ваня Григорова по време на присъединяване си в кръглата маса “Градски исторически пейзаж на София – хрумвания, запазване и развиване ”. Тя бе поканена да показа пред участниците и гостите – водещи архитекти и експерти по градско устройство своята визия за столицата.

„ Това, което имаме в София, е един градоустройствен безпорядък и подценяване на историческите здания и наследството на град като София, който е богат на история “, съобщи Ваня Григорова. Тя разясни, че това се случва, тъй като общината следва не обществения, а инвеститорския и частния интерес – освен във връзка с културно-историческите здания.

„ В София общината не ръководи процеса. Вместо първо да се основава обществена инфраструктура, първо се дават позволения за строителство, след което стартира да се мисли по какъв начин да осигурим улици, по какъв начин да осигурим детски градини, здравни заведения, просветителни институции “, сподели претендентът за кмет на София от МК „ Българска социалистическа партия за България “.

Ваня Григорова изрази позицията, че преди всичко са нужни бързи промени в Закона за устройство на територията, с цел да се подсигурява общественият интерес, определяйки го като циничен.

„ Нашият приоритет е архитектура, подчинена на обществените пространства. Искаме да се строи социална инфраструктура и точно това чакаме от вас като оферти “, акцентира Григорова, обръщайки се към архитектите. Тя се разгласи за прилагане на минералните бани по предопределение, да бъде отворена и по-достъпна планината Витоша за жителите на София посредством промени в градския превоз и превръщането й още веднъж в опция за зимни спортове.

За следващ път в конфликта на хрумвания не се включиха претендентите на ръководещата „ некоалиция “ – Антон Хекимян и Васил Терзиев.

„ Освен Къщата с ягодите, която всички харесваме и желаеме да запазим, има и други неповторими архитектурни обекти. За мен едно такова прикрито богатство на града е квартал „ Илинден “ сред булевардите „ Стамболийски “ и „ Тодор Александров “. Това е първият жилищен комплекс за обществени, общински жилища евентуално в цяла България. Това е и добър образец за последователност при промяна на историческите столетия – знак на това, че от време на време не е нужно да разрушаваш, когато започнеш да градиш, “ сподели Ваня Григорова.

„ Освен като неповторим архитектурен обект, ние черпим ентусиазъм от него и като образец за осъществяване на общинска жилищна политика – функционалност, от която Столична община тотално абдикира в последните 30 години. За времето си това е най-модерно строителство и образец за това какво може да прави една община, когато си е на мястото. Трябва да го защитим “, уверена е тя.

Григорова акцентира, че е позволено разрушаването на неповторими публични здания, а архитектурата с изключение на всичко друго и възпитава.

Ваня Григорова сложи диагнозата на кв. „ Витоша “: Стихийно строителство без градска инфраструктура. Заедно с претенденти за общински съветници от МК „ Българска социалистическа партия за България “ посети един от кварталите с най-многобройни проблеми

По-късно денем Ваня Григорова, дружно с претендентите за общински съветници от МК „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Таков, Иван Пешев, Николай Велчев и самостоятелния претендент за кмет на регион „ Лозенец “, подсилен от обединението Атанас Минев, посети един от кварталите на София с най-многобройни проблеми, свързани със стихийното строителство и неналичието на регулация на градска инфраструктура – кв. „ Витоша – Водноелектрическа централа Симеоново “ в регион „ Лозенец “. Те бяха придружавани от дейни жители, решени да се борят за квартала си и за живот в по-добра градска среда.

Обиколката стартира със среща с поданици на квартала на единствената огромна детска площадка и продължи през лабиринт от улички без тротоари, криволичещи към първокласни здания и разрушен асфалт, а най-после мина в нещо, наподобяващо поход през кръстосан планински терен със стелещи се облаци прахуляк.



Ваня Григорова в диалог с жителите от столичния квартал " Витоша "

Кандидатите и жителите посетиха и терен, очакван за строителството на черква, спортни уреди, общинско учебно заведение и читалище – каквито изцяло липсват в този многочислен и бързо разрастващ се квартал. В непосредственост до мястото, както и в сърцето на квартала има изоставени или замразени градежи, десетки изникнали в нищото здания, които заради неналичието на под земята кадастър – канализация и всички останали преимущества на цивилизацията, нямат публикуван акт 16. Представители на локален предприемчив комитет показаха и противозаконни сметища със строителни боклуци, ситуирани на общински терени посред комбинация от блокове и поляни.

Гражданите се оплакаха, че в час пик е съвсем невероятно да се излезе от квартала, а тапите по „ Симеоновско шосе “ са пословични. Почти липсва градски превоз, който доста би облекчил трафика, давайки опция на персоналните коли. По думите на жителите, които желаят да могат да излизат от вътрешността на квартала за по-малко от 40 минути, разминаването на колите по тесните улици е същинско тестване. Гражданите означиха още, че макар огромните очаквания, пуснатата напълно неотдавна линия 805, която води до метрото, към този момент е изцяло неефективна и неизползваема.

Ваня Григорова разяснява вероятни решения, като акцентира тезата си за нуждата от по-голяма съгласуваност на градския превоз и синхронизиране сред линиите.

„ В квартала няма общинско учебно заведение. Има една общинска детска градина, която е претъпкана, само че за сметка на това има може би дузина частни детски градини и учебни заведения, в това число и Френският колеж се намира тук “, означи Николай Велчев и добави, че групата на „ Българска социалистическа партия за България “ в СОС от години упорства за стремително строителство на детски ясли и градини.

По думите на Иван Пешев строителният безпорядък без цялостна визия за образа на новите квартали, които имат всички предпоставки да бъдат прелестни, утежнява качеството на живот на техните поданици.

„ Това, което видяхме, е резултат от практиката в началото да се строи, а по-късно да се мисли за обществената инфраструктура и цялостния организационен проект на територията. Трябва да се случва тъкмо противоположното “, разяснява претендентът за кмет на столицата Ваня Григорова и даде обещание подпомагане по всички неотложни проблеми като предстоящ кмет.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР