Архитект Пламен Пламенов Мирянов и фондация “Нашият дом е България

...
Архитект Пламен Пламенов Мирянов и фондация “Нашият дом е България
Коментари Харесай

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов

Архитект Пламен Пламенов Мирянов и фондация “Нашият дом е България ” означават 3 март с реверанс към историята ни.

Героичната сага на опълченците на Шипка е пресъздадена в новия филм от проектант Пламен Пламенов Мирянов и неговата фондация „ Нашият дом е България “.

Премиерата на „ Опълченците на „ Шипка “ беше на 2 март на площад „ Севтополис “ в Казанлък. 

Това е следващ родолюбив план на проектант Мирянов, отдаден на България и нейните велики герои и исторически моменти. Авторът и режисьор на кино лентата напомня подвига от Шипченската епипея, записан в историческата памет като образец за висша всеотдайност, безстрашност и мъжество. Чрез художествена импресия и възстановка лентата връща фена в преломните години 1876-1878. 

 


Кадрите са снимани край връх Шипка и към Паметника на свободата там и озвучени със стиховете на гения Иван Вазов от „ Епопея на забравените “. В баталните подиуми вземат участие националните гвардейци, монаси и актрисата Галина Димитрова. „ Епопеята “ се чете доста прочувствено и трогателно от артиста Янко Лозанов, който е и рецитатор в Представителния отбор на въоръжените сили при Националната гвардейска част. 

Ирония на ориста слага снимачния екип и гвардейците в извънредно тежки метеорологични условия до момента в който снимат кино лентата, което придава спомагателна достоверност на фрагментите. Наложило се в комплицираната зимна конюнктура екипът да получи подпомагане и помощ от 61-ва Стрямска механизирана бригада поради мощни снегонавявания и съвсем непроходими пътища. 

Филмът „ Опълченците на Шипка “ е основан със съдействието на Министерството на защитата и е част от поредицата документални филми на фондация „ Нашият дом е България “, отдадени на значими събития и персони от българската история. Мисия на фондацията от години е повдигането на националния дух и достолепие и съхраняването на изконните български обичаи.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР