Архиерейска съборна света литургия оглави днес митрополит Антоний в храм

...
Архиерейска съборна света литургия оглави днес митрополит Антоний в храм
Коментари Харесай

Петима митрополити въдвориха Висарион за смоленски епископ

Архиерейска съборна света литургия оглави през днешния ден митрополит Антоний в храм „ Св. Висарион Смоленски “. По време на богослужението Пловдивският митрополит Николай въдвори новоръкоположения свещеник Висарион.
С разрешението на архиереите наречението на архимандрит Висарион (Гигов) е да бъде с купата „ Смоленски “.
„ Голяма е насладата ни, че през днешния ден Бог дефинира да бъдем очевидци и участници в това духовно празненство за епархийската ни черква и за богоспасяемия град Смолян. Църквата сложи смоленския свещеник Висарион тук при вас в църквата „ Св.Висарион Смоленски “, а свети свещеномъченик Висарион е настойник на вашия град и Родопите “, уточни в словото си владиката Николай.
Той посочи, че свещеник Висарион ще продължи да извършва своето духовно архипастирско служение и административни задължения като негов асистент.
Пловдивският митрополит се обърна към новия свещеник с думите: „ Епископското звание е велико за това с отеческа грижа да просвещаваш пасомите в същинската ни религия и да ги топлиш с любовта си. Имаш образеца на Св. Висарион, жертвения архипастир, изповедника на вярата ни. Той да ти бъде подстрекател и опора в живота. Да продължиш неговото дело. “

(Новоръкоположеният свещеник Висарион Смоленски)
„ В дните на тествания и пандемия не се опасявайте – оправи апел към миряните митрополит Николай. Имайте религия в Бога, тъй като Бог е доктор на лекарите. Той да ви пази. Съобразявайте се и с всичко това, което разпорежда светската власт “.

Той благодари на митрополит Антоний, че е украсил празника като е възглавил светата архиерейска литургия. Благодари и на митрополитите - русенския Наум, старозагорския Киприан, видинския Даниил, доростолския Яков и на епископите, които участваха в богослужението.
На събитието духовно присъединяване взеха депутатите доктор Даниела Дариткова, доктор Красимир Събев, регионалният шеф Недялко Славов, кметът Николай Мелемов, кметовете на Пловдив, Златоград, Чепеларе, Широка лъка, ктиторите на храма Здравка и Тодор Баткови и други
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР