Археолозите откриха на Перперикон нов храм, съобщава БТА. По думите

...
Археолозите откриха на Перперикон нов храм, съобщава БТА. По думите
Коментари Харесай

Откриха нов храм на Перперикон

Археолозите откриха на Перперикон нов храм, оповестява Българска телеграфна агенция. По думите на професор Николай Овчаров, той е единствено на десетина метра от фамозната зала с олтара в двореца-светилище, където Александър Велики получава предсказване, че ще завладее света. На места зидовете са оживели до съвсем 3 м височина, което прави новооткритата постройка една от най-запазените постройки, намирани до момента на Перперикон, разяснява археологът.

Според проф. Овчаров, към този момент може да се каже, че край античния скален олтар на Дионис през римския интервал (3-4 век) се е оформил цялостен сакрален комплекс от храмове, отдадени на разнообразни тачени тогава божества. Такива са Тракийският конник и източният господ Митра, на които са построени обособени светилища. Тепърва ще се дефинира на кой господ е бил отдаден новооткритият храм. От своя страна експертът по антична археология доцент доктор Здравко Димитров от Националния археологически институт към Българска академия на науките, това е неповторим сакрален отбор, който е уникален в България.

Отделените от община Кърджали средства обаче няма да стигнат за разкриването на храма и той ще остане да зимува в недовършен тип, показва проф. Овчаров и прикани служебното държавно управление да отпусне най-малко част от плануваните в националния бюджет средства за археологическо изследване на Перперикон през 2022 година

Досега е разкрита източната страна на постройката, като в нея се обрисуват два интервала - езически и след приемането на християнството. Преди християнството тук са осъществявани жертвоприношения и гадателства, за което свидетелства завършения в скалата олтар с дупка за подуване на кръвта на жертвените животни. След християнизацията, при започване на 5 век, езическото светилище е зарито, както и останалите капища, с пръст и превърнато в склад за предпазване на глинени делви за зърно, добавя професор Овчаров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР