Археолозите от Велико Търново се надяват през тази година да

...
Археолозите от Велико Търново се надяват през тази година да
Коментари Харесай

29 археологически обекта има по трасето на скоростния път за Русе

Археолозите от Велико Търново се надяват през тази година да стартират избавителните изследвания по трасето на скоростния път за Русе, заяви доктор Иван Църов, шеф на Регионалния исторически музей.

Той означи, че записаните археологическите обекти, по протежението на трасето във Великотърновско са 29. Те обгръщат интервали от Неолита, през Античността до края на Средновековието и началото на Възраждането. Това значи, че преди същинското строителство те би трябвало да бъдат проучени, акцентира той.

По предварителни планове Регионалният исторически музей ще кандидатства за финансиране от близо 130 хиляди лв. пред Министерството на културата за идния археологическия сезон, уточни Църов.

Той посочи, че през 2020 година разкопките ще продължат в землището на лясковското село Джулюница, където археологът Недко Еленски от години изследва най-ранните форми на живот в района. Предстои да бъдат финализирани изследванията на праисторическа могила в региона на село Петко Каравелово, през предходната година екипът, управителен от археолога Александър Чохаджиев е разкрил там към 150 керамични съда, които сега са развой на реституция.

Екипът на доктор Иван Църов ще кандидатства за продължение на изследванията в югозападната част на форумния комплекс в Никополис пъкъл Иструм. Ще продължат изследванията в местността " Френкхисар " в подножието на Царевец, където преди години беше оголен феодален манастирски комплекс с ранновизантийска базилика, а през миналия археологически сезон там екипът на проф. Хитко Вачев е попаднал и на следи от ранно тракийско поселение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР