Археолози в Мексико са открили детайлно резбован камък, който според

...
Археолози в Мексико са открили детайлно резбован камък, който според
Коментари Харесай

Древна находка хвърля светлина върху забавленията на маите

Археолози в Мексико са разкрили детайлно резбован камък, който съгласно тях е бил употребен като табло за резултата при пелота - игра с топка, практикувана от маите преди стотици години, заяви Би Би Си.

Кръглата каменна плоча е открита в археологическия обект Чичен Ица и се счита, че е на възраст минимум 1200 години . В центъра са изобразени двама играчи с обилни покривала за глава, заобиколени от йероглифен надпис. В момента специалистите проучват писмеността, с цел да разшифроват възможното ѝ значение.

88 pound stone scoreboard for ancient Maya ball game discovered at Chichen Itza!

Archaeologists in Mexico have uncovered an intricately carved stone they believe was used as a scoreboard for pelota, a ball game played by the Maya hundreds of years ago.
— Mayascribe (@Mayascribe)
Камъкът с тегло 40 кг е открит от археоложката Лизбет Беатрис Мендикут Перес в архитектурен комплекс, прочут като „ Каса колорада “. Това е най-добре непокътнатата от постройките, заобикалящи основния площад в предколумбовия град Чичен Ица. Експертите считат, че камъкът е украсявал арката на входа на комплекса в края на 800-те или началото на 900-те години.

Камъкът е открит с лицето надолу на половин метър подземен, където се допуска, че е паднал при сриването на арката. Националният институт по антропология и история на Мексико изясни, че 40-килограмовият камък съставлява скъпа и необикновена находка. „ Рядко се намира йероглифна книжовност на този обект на маите, а още по-рядко - цялостен текст. Това не се е случвало от 11 години “, споделя археологът Франсиско Перес Руис.

1200-Year-Old Scoreboard From Ancient Maya Ball Game Discovered at Chichén Itzá
— Mysterious Universe (@mysteriousuniv)
Екип от експерти по иконография, управителен от Сантяго Собрино Фернандес, разпознава двете централни фигури като играчи на пелота , единият от които носи декорация за глава с пера, а другият - за който се допуска, че е неговият съперник - носи по този начин наречения „ змийски тюрбан “. Мъжът със змиите, които се плъзгат към главата му, наподобява също носи и защитната екипировка, присъща за играчите на пелота. Пелота е отборна игра, която се играе с тежка гумена топка на особено игрище. Смята се, че тя е на към 3000 години и се е играла в цяла Мезоамерика.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР