Археолози откриха доказателства за съществуването на подземен лабиринт под древните

...
Археолози откриха доказателства за съществуването на подземен лабиринт под древните
Коментари Харесай

Археолози откриха загадъчен „входа към ада“ в Мексико

Археолози откриха доказателства за съществуването на под земята лабиринт под античните руини на Митла в Оахака, Мексико. Смята се, че този лабиринт, за който преди се е считало, че е легенда, е вратата към подземния свят на сапотеките - Лиобаа, или " място на покой ". Древният народ сапотеки го е считал за свещено място.

Според „ Popular Mechanics " изследователският екип на плана Лиобаа открива, че митът е истина, откакто открива система от пещери и проходи, за които се счита, че са именитата задна врата към пъкъла. Усилията са в съдействие сред плана " Археологически проучвания и изследвания " (ARX), Мексиканския народен институт по история и антропология (INAH) и Националния самостоятелен университет на Мексико.

Използвайки комбинация от антична легенда и модерна технология, екипът споделя, че " откритията удостоверяват съществуването на обширни подземни камери и тунели под църковната група на античните руини ". Това е точното място, представено в колониалните документи и считано от локалната традиция за вход към огромния под земята храм на Лиобаа.

Според изследователския екип откритията, които включват доказателства за по-ранна строителна фаза на Двореца на колоните, се чака да създадат гражданска война в разбирането за античните руини на Митла в Мексико. Тези руини са известни със своите пет обособени групи от структури.
Групата на колоните и групата на църквата са претърпели огромна реституция и най-сетне са отворени за обществеността.

По-нататъшният разбор на данните разкрива съществуването на два подземни прохода, движещи се в посока изток-запад, ситуирани под повърхността. По време на изследването си под главния олтар на католическата черква екипът открива и огромна празнина, която наподобява е обвързвана с друга геофизична особеност, ситуирана северно от църквата.

Най-вълнуващото изобретение е каменна врата, която води към необяснима пещера, разпростряла се на изумителна дълбочина към 100 метра във вътрешността земята. Това подземно пространство се отличава с пресичащи се коридори и покрив, поддържан от колони, което още повече ускорява интригата на откритията.

Проектът ARX възнамерява да възобнови изследванията си през септември 2023 година с вярата да открие още подземни камери.
Интересен е фактът, че Франсиско де Бургоа, доминикански летописец от XVII в., дава обстоен роман за своята експедиция за антични руини през 1674 година дружно с група испански мисионери. Заедно те изследват подземни храмове и разкриват серия от четири свързани между тях камери, където откриват погребения на жреци и царе на Теозепотлан.

Предполага се, че мисионерите са вярвали, че подземният лабиринт е вход към пъкъла, и са взели ограничения да запечатат мястото.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР