Археолози, които провеждат разкопки в централната част на Тоскана, Италия,

...
Археолози, които провеждат разкопки в централната част на Тоскана, Италия,
Коментари Харесай

Скелет в окови разкрива тъмната страна на етруските

Археолози, които организират разкопки в централната част на Тоскана, Италия, осветиха „ тъмна “ страна на етруската цивилизация. Те са разкрили 2500-годишни остатъци на мъж с окови на краката и шията. Това е първият случай на откриването на сходно етруско заравяне, оповестява изданието Seeker.

Необичайният гроб е открит в Популония, неповторим античен етруски град, издигнат на брега на морето. Там, в елементарна яма, изровена в пясъка недалече от плажа Барати, археолозите са разкрили скелет на мъж на възраст сред 20 и 30 години. Окови сковавали краката му, а тежък железен нашийник обгръщал врата му.

„ Той е починал в оковите и е бил заровен с този товар, прикрепен към тялото му. Открихме мрачно леке под тила му. По-скоро това е диря от дървен прът, към който евентуално е бил прикован стоманеният нашийник “, споделя Джорджио Барати, професор по археология от Миланския университет.

 © Giorgio Baratti © Giorgio Baratti

Железен пръстен, открит на един от пръстите на левия крайник на скелета, е бил част от устройство, което е попречило индивида да прави огромни крачки.

Барати, чиято фамилия съответствува с името на плажа, където е открит странният гроб, счита, че пръстенът е принадлежал на плебей или пандизчия. Робът може да е бил употребен в морското дело, а също и на стоманените мини, ситуирани в този регион.

Между VI и IV в. пр.н.е. Популония е била основен център по обработка на желязо в Средиземноморието, като суровината е била доставяна от остров Елба.

„ Забележително е, че той е бил предаден на земята, в напълно обикновено заравяне. Това е нещо, което не би следвало да се чака “, споделя Барати.

Независимо от неналичието на траурен инвентар, учените са датирали погребението от V в. пр.н.е. Точно над гроба на мъжа е открит и гроб на жена с обеци и други артефакти, датирани от IV в. пр.н.е. „ Изчислихме, че е минало към столетие, до момента в който е бил издигнат нов некропол “, добавя Барати.

Находката показва едва прочут аспект от Етруската цивилизация, която се е развивала към 900 година пр.н.е. и е доминирала над огромна част на Италия в продължение на пет века. Известни са мостри от тяхното изкуство, селско стопанство, обработка на метали. Етруските били асимилирани от империята, основана от Рим, към 300–100 година пр.н.е.

Техните богато украсени гробници основават облик на радостни и разностранни хора, които са уважавали дамите, строили са пътища, произвеждали са вино и са занесли в Европа първата книжовност.

Окованият човек разкрива по-тревожна страна на обичайния етруски облик. „ Те може да са били жестоки “, споделя Барати. Той разказва погребалната игра Ферсу, изобразена на четири гробници от Тарквиния, в която маскиран човек, държащ куче на мотив, го насъсквал против различен човек, употребявайки специфичен пирон на нашийника. Въпросният пирон се впивал в шията на животното и предизвиквал експанзията на животното.

Много учени в този момент са уверени, че етруските са принасяли и човешки жертви. При разкопки, извършени в свещената област Тарквиния в интервала от 1982 до 2005 година, били открити злокобни остатъци на хора.

„ Много хора, в това число деца, дами и чужденци, са били обезглавени, разчленени и подлагани на физическо принуждение “, споделя Нанси Томсън де Грюмонд, водещ етрусколог, професор по класическа лингвистика от университета на Флорида.

По думите на Берати са нужни по-нататъшни проучвания, с цел да се разбере произходът на „ окования гроб “. Анализи, в това число и ДНК тест, ще открият дали заровеният човек е имал някакви заболявания и дали е бил локален, или чужденец.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР