Археолози и физици от университета на Торино пристъпиха към изучаване

...
Археолози и физици от университета на Торино пристъпиха към изучаване
Коментари Харесай

Италиански учени започват търсене на Нефертити

Археолози и физици от университета на Торино пристъпиха към проучване на стените в гробницата на Тутанкамон, зад които може да се крият секрети стаи с останките на именитата Нефертити и редица други антични фараони, оповестява Министерството на антиките на Египет.

„ Предишните опити да се открие камера дадоха спорни и непълни резултати. А ние – без значение дали нашите замервания ще бъдат положителни, или отрицателни – ще затворим този комплициран и значим въпрос. Ние ще станем или съавтори на откритието на века, или проводници на разочарованието на столетието “, споделя Франко Порчели (Franco Porcelli) от университета на Торино.

Тайните на Нефертити

В началото на август 2015 година английският историк и археолог Николас Рийвс разгласява в уеб страницата Academia.edu евентуално сензационна публикация, в която изрече догатката (въз основа на HD фотоси на стените на гробницата на Тутанкамон в Долината на царете), че зад една от тях би трябвало да се крие загадка гробница на кралица Нефертити – негова приемна майка и жена на фараона модернизатор Аменхотеп.

Тази история притегли вниманието на други египтолози и управляващите на Египет, които дадоха единодушие Рийвс и екипът му да сканират стените на гробницата с радари и друго съоръжение. През февруари и март в пресата се появиха изказвания на Рийвс, че е съумял да открие скрито помещение, а думите му бяха посрещнати от мнения на съперници, като да вземем за пример Захи Хавас, някогашен секретар на Съвета по антики на Египет, който счита, че Рийвс не е разкрил нищо.

Впоследствие по едно и също време две други групи учени от Япония и Съединени американски щати изучиха стените на гробницата на Тутанкамон. Те стигнаха до противоположни заключения – японските физици потвърдиха изводите на Рийвс, а американските им сътрудници ги опровергаха. В резултат на това държавното управление на Египет счете изводите на Рийвс за неубедителни и забрани отварянето на гробницата до публикуването на нови, по-пълни отчети.

По-рано се появиха известия, че проучването на Министерството на антиките на Египет възнамерява да разпореди задачата на японските физици, само че през декември промени мнението си и трансферира плана на италиански учени. Причина за това може да е фактът, че Порчели към този момент много от дълго време се занимава с „ физическа “ египтология и за последните години е съумял да си завоюва солидна известност, изяснявайки от какъв метал е бил направен кинжалът на Тутанкамон и разкривайки голям брой други секрети на Древен Египет.

В търсене на истината

Този план, както разясняват източници от Световното общество на египтолозите, няма да се ограничи с проучването единствено на гробницата на Тутанкамон, а ще включи сондиране на цялата Долина на царете. Целта на този план, както разяснява Захи Хавас, ще бъде търсенето на „ изчезнали “ гробници на доста известни владетели на Новото царство – Аменхотеп I, Тутмос II, Рамзес VII,  техните съпруги и дамите на други фараони.

Както отбелязва Порчели, в този момент планът се сблъсква с типични проблеми за сходен жанр разкопки – държавното управление на Египет още не е издало официално позволение за осъществяване на радарни проучвания навътре в гробниците и отвън техните лимити.

 

И вие несъмнено сте родственици на Тутанкамон, а това е Нефертити

 

Италианските учени акцентират, че проучванията им ще бъдат с „ безконтактен “ способ, който не предизвиква никакви вреди на гробниците и артефактите. Радарите от ново потомство ще разрешат на учените да надникнат на 10 метра дълбочина в скалите и почвата и да открият тези неща, които радарите от 80-те и 90-те години просто не са могли да видят. Крайният резултат от тези замервания ще стане подготовката на триизмерна карта на Долината на царете, която археолозите ще употребяват за търсене на секрети камери и гробници.

„ Смятаме, че данните, събрани от нашите японски и американски прародители, са били интерпретирани от тях много „ изобретателно “. Необходимо е да се организират такива проучвания на строга научна основа. Ние ще използваме „ подземни “ радари, покриващи целия набор от честоти. Данните ще бъдат събрани за седмица и още два месеца ще бъдат нужни за техния разбор. Всичко към този момент е готово и за началото на последната глава в историята с гробницата на Нефертити ние единствено чакаме позволение от службите по сигурността на Египет “, заключава Порчели.

РИА Новости

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР