Археологическият обект “Скаптопара край Благоевград е недостъпен за туристи и

...
Археологическият обект “Скаптопара край Благоевград е недостъпен за туристи и
Коментари Харесай

Многовековен археологически обект край Благоевград стои затворен години наред

Археологическият обект “Скаптопара ” край Благоевград е недосегаем за туристи и стои затворен близо 3 години. Какви са аргументите и какъв брой са загубите за туризма и стопанската система на Югозападна България?

През годините не е обсъждано мястото да бъде обект от туристическо значение. Причините са оперативната стратегия, с която са преместени останките от тогавашното място край сегашната Автомагистрала " Струма " и междуинституционални разбирания на национално и локално равнище.

" Пет години минаха, откогато АПИ се изнесе от тук. Бяха преместени артефакти, консервирани и след 5 години виждате какво е, няма една табела. Обектът не работи, тъй като не е приспособен за туристи. По инфраструктурата нищо не е направено - няма нито тоалетни, нито навеси. Така, че ние не можем да приказваме, че този обект е туристически. Вложиха се над 2,5 милиона лв., ей по този начин напразно ", сподели Здравка Чимева - туроператор.

Тогавашният министър на културата Боил Банов е заречен да се направи всичко допустимо този обект да стане туристическа дестинация от национално значение, само че досега нищо не е направено. Загубите за локалната стопанска система през всичките тези години са огромни.

" Ако считаме в брой гости, които биха могли да видят това удивително място в района на Благоевград и си представям, че всеки от тях пристигна и похарчи по 20 лв. приблизително, можем да умножим 1 милион по 20 и да считаме каква сума ще се получи. Но това може да стане откакто се създадат нужните вложения и разноски ", изясни доцент Елена Ставрова - икономист.

" За да може да се развие обекта, би трябвало да имаме качествено финансиране, което да разреши построяването на една добра идея, за това по какъв начин може този обект в действителност да експлоатира по най-хубавия метод, и да се употребява за туристически цели. Това все още наподобява като да не е допустимо да стане, парцелът е напълно благосъстоятелност на АПИ и се води държавна благосъстоятелност. Именно поради това ние организирахме една среща с АПИ и обсъдихме този въпрос. В момента не искам да се наемам със периоди, тъй като бих излъгал. Искам първо да забележим когато се отвори опцията за кандидатстване, какви биха били периодите там ", съобщи Методи Байкушев - кмет на община Благоевград.

В писмена позиция от АПИ споделиха, че през 2019 година са преместили и съхранили въпросните остатъци и това е признато от Министерството на културата без забележки. Въпросното пренасяне е станало по Оперативна програма " Транспорт " и поради нея не е предопределено този обект да има комерсиална цел.

Вижте повече в директното включване на Али Мисанков


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР