арх. Здравко Здравков, главен архитект на София, в Беновска пита“

...
арх. Здравко Здравков, главен архитект на София, в Беновска пита“
Коментари Харесай

арх. Здравко Здравков: Кирил Петков да реши проблемите на КСБ по ЗОП и ЗУТ, военният Заков – метрото под Военната академия

арх. Здравко Здравков, основен проектант на София, в „ Беновска пита “ в  пита-Радио К2 и във  и и  по Радио К2 на 93.9MHz на 2-ри април 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Проектът за реорганизация на площад „ Света Неделя “.

„ И споделям добър ден на основния диригент на архитектурата в София! Започва да се оправя времето, хората се раздвижват и стартират да обръщат въздействие на градската среда! “, стартира диалога Беновска. Здравков отвърна, че тематиката за градската среда, за пешеходната досегаемост е в действителност доста значима. Той продължи, че като основен проектант главната задача, която си е сложил, е да стартира смяната в историческия център на София, да се оправят всички изчезнали пешеходни връзки. „ На никой не са приятни по този начин наречените „ пльокащи плочки “! Затова би трябвало да си сложим за цел стремително ремонт на тротоарите, както и бързо и незабавно оправяне на „ Света Неделя “, с цел да можем да свържем града ни пешеходно! “, безапелационен бе той.

„ Не е ли малко жертван този план за „ Света Неделя “? “, попита водещата. Арх. Здравков отговори, че е бил проведен един извънредно сериозен интернационален конкурс, с интернационално жури, с представители на най-авторитетните архитекти от целия свят. Той продължи: „ Класира се архитектът, който е проектант и на Джорджо Армани да работи в центъра на София. Самият факт, че този проектант се ангажира да работи за България, „ Масимилиано Фуксас “ е бюрото! Фонд работна заплата на това бюро е 700 000 евро на месец. За да работи един план, който се намира в сърцето на града за относително дребен хонорар, общият хонорар е към 250 000 евро, като ние ангажирахме това бюро да работи за нас повече от година! При първата среща, когато „ Масимилиано Фуксас “ завоюва състезанието, попита какъв брой ще е хонорара. Аз споделих – господин Фуксас, хонорарът е избран според контракта, той е 250 000 евро. Той ми сподели – Вие шегувате ли се? Аз споделих, че не се майтапя. Той ми сподели – арх. Здравков, благодари се, че не съм тук с жена ми, тъй като трябваше да стана и да си потегли. Аз му споделям – Вие ще извършите този площад, тъй като за Вас е предизвикателство. Той ми сподели – не, ще го направя поради теб, тъй като си задоволително твърдоглав! “.

Арх. Здравков продължи, че сега планът е подготвен. Има известни проблеми със съгласуването с Министерството на културата, тъй като те имат някои забележки. Надеждата му е на 14-ти април 2022 година да се постави точка на всевъзможни забележки и рекомендации. Главният проектант на София съобщи: „ С ръка на сърцето си споделям, че този план желая да стане, тъй като всеки минава през това място! “. Здравков изясни, че планът включва смяна като настилка на 33 000 квадратни метра – от „ Тодор Александров “ до „ Алабин “. От другата страна се затваря бул. „ Стамболийски “ пред Министерството на културата, подменя се цялата настилка до „ Леге “ с улиците „ Съборна “ и прилежащите улици. Става дума за напълно нова настилка, градско обзавеждане, замяна на трамвайни трасета, входове на метрото.

„ Колко ще коства това, вие не можете на Фуксас да платите, пък желаете подобен огромен план? “, попита Беновска. Арх. Здравков отговори: „ Стиснахме си ръцете, сключихме контракт! Оттам нататък работата ни в действителност е обвързвана с намиране на средства! „ Св. Неделя “ в действителност ще би трябвало да откри своето място с връзките сред градската градина и „ Витоша “. Ако го няма този план, ние ще продължим да се препъваме в плочките, паркингът да стои на това място, а и незавършената и запечатана краткотрайно археология ще продължи да нервира гостите ни! Моите персонално посетители, като основен проектант на София, всички ги настанявам в „ Хотел Балкан “. Хубаво място, центъра на София, само че от горната страна вместо да видят един прекрасен площад към храма, се вижда един паркинг плюс една запечатана археология! Разчитам, откакто получим бележките от МК, да вървим към тръжни процедури и да търсим реализатор! “.

Влиянието на инфлацията върху строителния бизнес.

„ Ще имате огромни проблеми с изпълнителите! Тук беше ръководителят на КСБ инж. Терзиев, който показа, че имат огромни проблеми, почнали с коронавирус рецесията и усложнени към войната в Украйна, нараства доставката на материали. Той чака от държавното управление да се преразгледат договорите, тъй като строителите не могат да си ги изпълнят. Вие желаете тръжни процедури! “, продължи Беновска. Арх. Здравков отговори, казусът в действителност съществува и Столична община също има сходни проблеми. Например изпълнителят на плана по улица „ Алабин “ до площад „ Македония “ сега работи на загуба. Той изясни, че в последна сметка инфлацията довежда до проблеми с крайни строителен артикул. Случващото се на пазара на парцели също е резултат от инфлацията, тъй като хората вадят спестяванията си и желаят да ги влагат в недвижими парцели. Здравков сподели: „ По традиция българинът обича да си съхранява парите главно в тухли! Не желая да упреквам никого, само че пазарът прегря, тъй като чувството за неустойчивост в банковата система накара всички ни да реагираме непринудено и доста от вложителите взеха решение да запазят своите средства, като залагат главно на недвижими парцели. Именно това сътвори стрес на пазара, тъй като доста хора са вложили своите персонални спестявания, теглили са заеми в един пазар, който е релативно неустойчив. А и с неразбираем край, тъй като нуждата от нови жилища в София е недоказана. Последното броене демонстрира, че миграцията към София годишна е сред 3 и 4 хиляди индивида. Годишно в София се вършат сред 10 и 15 хиляди жилища. Тоест има диспропорционалност 4-5 пъти сред новите жилища и идващите в София! “.

Водещата означи, че в това време има доста остарели жилища, които стоят празни. Събеседникът ѝ описа, че съгласно изследване на студенти в радиус 500 метра към площад „ Възраждане “, според проектите за бъдещо застрояване, може да има 1,5 милиона квадратни метра разгъната жилищна повърхност. Един човек се нуждае от сред 30 и 40 квадратни метра жилищна повърхност. Тоест в тази територия умерено биха живели сред 30 и 50 хиляди души. А сега на тази територия живеят 7 200 индивида.

Главният проектант на София беше безапелационен, че имаме голям сграден фонд, който стои празен. В същото време хората не престават да влагат парите си в недвижими парцели, тъй като инфлацията се усилва непрестанно.

Таксите за разрешителни за градеж.

Водещата сложи въпроса за таксите за разрешителни за градеж. Арх. Здравков отговори, че таксите биха се вдигнали, в случай че строителите и бизнесмените имат увещание, че тези такси отиват не в „ общата чанта “ и да изразходват за неща като подкрепяне на градския превоз или обществени услуги. Строителите биха имали доверие в таксите, в случай че с тях се прави обществената инфраструктура. Основният проблем е, че няма задоволително финансов запас, с цел да се доближи до всеки нов строителен обект със съответната инфраструктура. Според Здравков би трябвало законово да се измисли по какъв начин фонд „ Благоустройстово на територията “ да стартира да работи. Тези средства би трябвало да бъдат употребявани целево за инфраструктура. Например таксите за туризъм отиват целево за туристическа инфраструктура. „ Така че можем да намерим своя казус, тъй че парите от позволения за градеж да отиват в действителност за възстановяване живота на хората! Аз съм уверен, че рано или късно ще узреем за тези неща! Във Франция да вземем за пример са въвели един спомагателен налог към новото строителство, само че този налог отива още веднъж целево! В Белград таксата е 100 евро, само че отива за съответните задължения. А ние какво вършим? Следим процеса, т.е. Столична община е един наблюдаващ на процесите в капиталовото планиране, настройките на хората са, че ние би трябвало да поемем този непостижим запас! “, безапелационен бе Здравков.

„ Да, само че в този момент възложихте Закон за устройство на територията на строителите, което срещна много опозиция! “, означи Беновска. Здравков отговори, че строителите търсят изгоди от своите вложения, което е изцяло естествен развой, въпреки всичко сме в пазарна стопанска система. Не можем да ги упрекваме по никакъв метод. Въпросът е за общинския бюджет, а той би трябвало да бъде съсредоточен в избрани зони, с цел да бъде разходван правомерно. Не може да се разчита, че Столична община може да покрие цялата територия на града.

Отчуждаванията.

Здравко Здравков изрази мнение, че средствата в бюджета на Столична община за 2022 година, планувани за отчуждаване, ще покрият капиталовата политика. В момента да вземем за пример се работи по отчуждаване на терени за бул. „ Тодор Каблешков “. Той би трябвало да свърже „ Цариградско шосе “ с бул. „ България “. В момента цените, които се заплащат за отчуждаване, са съпоставими с цените за строителство. Главният проектант съобщи: „ Ами моите извинения, само че това са някогашни ниви! Когато през 1938 година арх. Адолф Мусман направи първия проект на София, София е била в пъти по-малка. След това 1945 година и процесите с одържавяването и 90-те години ние казахме – ще възстановим справедливостта и ще върнем на хората! Но ние върнахме някогашните аграрни земи, а сега ги плащаме като урбанизирани територии! Общественият интерес е да се случат всички тези обществени мероприятия, само че те не могат да се случат в случай, че всеки притежател на подобен парцел вижда в общината „ брашнян чувал “, който да изтупа, с цел да може да получи средства за някогашната равнища! Трябва да се откри верен механизъм за защина на публичния интерес “.

Водещата означи, че този проблем стои за цяла България от години. Арх. Здравков съобщи, че си е направил труда да се запознае с мащабите на казуса. През последните 30 години в София сме резервирали за отчуждаване терени с повърхност към 45 милиона квадратни метра. За тези терени би трябвало да бъдат планувани обществени средства, с цел да бъдат изкупени. Това изисква сред 5 и 10 милиарда бюджет.

Метрото.

Арх. Здравков съобщи, че градежът на метрото е съществена задача. За страдание 6 метростанции са отпаднали от Плана за възобновяване и резистентност. Водещата попита за какво. Събеседникът ѝ отговори: „ Аз не съм политик и мисля, че този вид политизиране на един урбанистичен проблем е извънредно неверен. Г-жа Фандъкова имаше своите срещи с министър Василев и министър Петков, имаше увещание, че ще бъдат включени в бюджета. Този план е в извънредно напреднала фаза. За страдание обаче при съгласуванията имаме мнения от МО, които считат, че трасето на метрото, което минава на една забележителна дълбочина под Военна академия ще повреди техни здания. Аз не мисля, че е по този начин. Този план се прави от повече от 5 години! “.

„ Това да не би да се политизира в този момент, едното държавно управление желае да го върне на другото, все едно не са били способени? “, попита Беновска. Здравков отговори, че не би желал да се политизира тематика, обвързвана с градоустройството. Той беше безапелационен: „ В София живеят 1,5 милиона души и при ежедневните си трудови пътувания никой не се интересува дали метрото е издигнато от този или оня кмет! Той просто желае постоянен градски превоз! Мисля, че развиването на метрото би трябвало да ни е главен приоритет и паралелно с него да поправяме наземния превоз! “.

Беновска попита: „ Как ще се реши този въпрос, доколкото стана ясно общината ще дофинансира градежа на метрото със свои пари? “. Арх. Здравков отговори, че общината ще дофинансира, въпросът е да се откри решение на проблема с МО. В понеделник ще има среща на Йорданка Фандъкова и Стоян Братоев с министъра на защитата. Главният проектант на София изрази вяра, че ще се откри решение на проблема. Дълбочината е задоволително огромна, копае с тунелен прийом, а не намерено.

„ Ако не се получи, това не е ли огромна драма за целия план на метрото и развиването му? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че е сигурен, че ще се откри единодушие в последна сметка трасето на метрото да минава пов Военната академия, тъй като са направени задоволително положителни експертни оценки, че няма никаква заплаха за постройките. Здравков още един път прикани: „ Метрото е главен приоритет! Трябва да съберем сили, да забравим политиката и да намерим верни експертни решения, с цел да можем да развиваме вярно града си! “.

„ След диалога с министъра на защитата ще огласите ли резултата, или внимателно ще си замълчите? “, попита Беновска. Гостът ѝ отговори: „ Г-жа Фандъкова ще реши по какъв начин ще продължим тематиката със софийското метро. Аз мисля, че ние би трябвало да си сложим съществени цели – развиване на околовръстния път, метрото, площад „ Св. Неделя “! огромни тематики! Започнем ли да се ритаме по кокалчетата, тогава, слезем ли от столовете, на които сме седнали и се обърнем обратно ще си кажем – аз можех да направя това и това! Но вместо да направя огромните стъпки, аз ритах по кокалчетата този и оня! “.

Околовръстният път.

Арх. Здравков съобщи, че откогато е основен проектант са се сменили какви ли не разновидности за кръстовището на „ цар Борис III “ и околовръстното. „ Това някаква безредица ли е, или още веднъж битка на лобита? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че по-скоро е систематично търсене на решение за един проблем, който с времето е почнал да се драматизира. В началото заинтригуваните лица са били сред 10 и 20 индивида. При последното му съобщаване е бил затворен бул. „ Никола Петков “. Последното решение обаче удовлетворява всички. Става дума за четириклонно кръстовище. Проектът е бил разграничен на 2 – от Автомагистрала „ Люлин “ към „ Цар Борис III “ и от „ Цар Борис III “ втори стадий към бул. „ България “. В момента е предаден плана от Автомагистрала „ Люлин “ до река Владайска.

Арх. Здравков изясни, че това ще е един от най-тежките строителни интервали за Софийски околовръстен път, тъй като минава през напълно урбанизирана територия. Временната организация на придвижването ще е доста комплицирана. Едновременно с това има и ремонт на язовир „ Суходолски “. Имало е концепция този микроязовир да бъде отстранен, само че в последна сметка се е наложило предлагането той да бъде непокътнат.

Борбата с корупцията. Процесът на цифровизация.

„ Трудно ли е да си проектант на София, кой Ви нападна и кой Ви поддържа? “, попита Беновска. Арх. Здравков отговори, че ръководи развой зад които стоят доста капитали. Той описа: „ Веднъж кметът на „ Подуяне “ пристигна в приемно време, когато имаше още хора, влезе в нашата постройка и беше като кошер. Каза ми – Здравко, при теб е като на „ Уолстрийт “. Казах ѝ – за 2019 година в Столична община се издават позволения за градеж за към 2 милиона квадратни метра. Сметнете ги в евро и ще видите за какъв голям капитал става дума и всеки един от тези вложители бърза! “.

„ Каква е степента на корупция във вашия бранш? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „ Не мога да кажа, че съм съумял да се преборя! Аз от 150 индивида се разделих с към 40 и все пак непрестанно разбирам за хора, които са пробити. Единственият метод изцяло да се преборя с корупцията е, в случай че отсреща сложа машина! Това ми е главната борба! Основната ми борба е за цифровизация. Искам, когато сляза от стола на основен проектант и затворя вратата след себе си, да знам, че съм цифровизирал този развой! Дали ще съумея до дъно зависи най-много от фактора време и от помощта, която бих получил от страна на страната! “.

Арх. Здравков съобщи, че проектирането е в душата му и би се върнал към това. Той изясни, че сега ръководи един развой, който го удовлетворява. Водещата означи, че има много административна работа. Събеседникът ѝ отговори, че по-скоро е мениджърски развой. Ако човек е добър управител, ще се оправи и с тази задача.

Разликата в поколенията.

„ Знам, че Вашият наследник следва първа година архитектура, каква е разликата в поколението татко и наследник? “, попита Беновска. Арх. Здравков отговори: „ Опитвам се да не му се меся в знанията и най-малкото да не го попречвам с престижа си! “. Водещата попита: „ Как се живее под сянката на основния проектант? “. Гостът ѝ отговори: „ Много добре си припомням, моите родители не са архитекти, само че във випуска си имах сътрудници, на които родителите бяха един проектант на основен град в страната, различен на ръководител на Камарата на архитектите. И всички споделяха – това е детето на еди кой си! Аз споделях – какво от това, нали в последна сметка и той е човек! Архитектурата е изкуство, там би трябвало да можеш да покажеш себе си. Ние сме самотни бегачи. То е като при зъболекарите. Когато отидете да си вършиме зъбите при един добър ортодонт и той Ви каже – я седнете при моя студент, тогава несъмнено ще станете и ще си тръгнете! Ние продаваме поминък! Макар и добре заплатен, той е поминък! Архитектурните бюра в България мъчно събират големи екипи, първо поради спецификата на работата и второ, тъй като ние продаваме гения си, в случай че го имаме несъмнено! “.

Контактите с изпълнителната власт.

„ Горе долу Ваши връстници ръководят сега България, какъв разговор водите? “, попита Беновска. Арх. Здравков изясни, че с Кирил Петков е имал среща още до момента в който последният е бил длъжностен министър на стопанската система. Разговаряли са за бизнес зоната в „ Божурище “ и планът страната да влага в продължаването на бул. „ Царица Йоанна “. За страдание към момента няма никакво развиване по тематиката. Той изясни: „ Не знам каква е позицията му в този момент, като министър-председател. Една бизнес зона се разви, без да има директна връзка за тировете. Имаче наблюденията ми за взаимоотношенията с директното ведомство, ръководено от министър Караджов – сложиха се огромни цели и намирам общ език по тематиките, които са ни контактни. Това са промени в нормативната уредба и облекчение процеса на администриране на капиталовия развой. И по тематиките, свързани със София, околовръстния път и уповавам се да намерим решение по тематиката за метрото.

Подаръците.

„ Сега нашия закачлив подарък, в последно време Харвард е съвременен, Вие не сте приключил Харвард! “, обърна се към госта си Беновска. Той благодари за подаръка и облече тениската с надпис Harvard low just kidding. Здравков сподели: „ Не съм приключил Харвард, приключил съм УАСГ и съм горделив със знанията в България! Но приветствам хората, които приключват в чужбина, уповавам се да се връщат. Защото, бидейки татко на едно момче, което в този момент ще направи 20 години, ми е пъклен болно неговото потомство да излетява! А основният проектант на Барселона, който от дълго време към този момент не е подобен, беше споделил – в идващите години градовете ще се борят за две неща – за вода и за гении! “. Беновска отвърна: „ Добър край, поисквам на Вашия наследник Калоян да успее! Подарявам Ви и Конституцията на България, алегоричен подарък, тъй като законите би трябвало да се съблюдават! “. Така приключи диалогът сред арх. Здравко Здравков и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 2-ри април 2022 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР