Арх. Тарабанова: В ОУП на София липсва балансът между обществения

...
Арх. Тарабанова: В ОУП на София липсва балансът между обществения
Коментари Харесай

Арх. Тарабанова: В ОУП на София липсва балансът между обществения и частния интерес

Арх. Тарабанова: В Общ устройствен план на София липсва салдото сред публичния и частния интерес
Общият организационен проект (ОУП) на София би трябвало да бъде изменен, тъй като в настоящия липсва салдото сред публичния и частен интерес. Това сподели за БГНЕС Арх. Янита Тарабанова, която взе участие в проведения от Столичната община конгрес за необятно дискутиране на изменението на Общия организационен проект на града.

„ При смяната му би трябвало да се съблюдават ползите на частната благосъстоятелност и да се прави икономическа аргументация при предвижданията на проекта. Трябва да се знае дали Столичната община има средствата да построи предвижданията на този проект в околните 10 години, тъй като в случай че няма такива средства няма въобще смисъл да се плануват неща, които няма да бъдат направени, а са предмет на идващ проект ”, разяснява Тарабанова, която е част и от Инициативния комитет „ Горубляне ”. Тя даде образец с това, че сегашният Общ организационен проект планува паркове от 2009 година на площи, неведнъж по-големи от всички паркове в останалите Европейски столици. Според нея обаче София не е толкоз богат град, с цел да си разреши такива паркове, тъй като няма средства, с които да си го разреши.

„ Това което предлагаме, е парковете да са по-малки. Предвижданията Източен парк да е на повърхност от 1250 дка да се разбие на по-малки части от 300-400 кв. м. даже и по-малки с оглед защитата и поддръжката и към тези паркове да се разреши ниско застрояване кота корниз 10 м. В момента се предлага той да стане първият частен парк и да ни принудят ние да го изградим, в който други хора ще се разхождат ”, сподели Тарабанова.

За нуждата от смяна на проекта на София се разгласи и основният проектант Здравко Здравков.

„ Промяната се постанова в резултат на измененията в обществено-икономическите условия, само че би трябвало да се работи извънредно внимателно с последващите промени в проекта, тъй като този закостенял инструмент, наименуван Общ устройствен план дава благоприятни условия за едно вярно развиване на територията и да възспре едно стихийно разпростиране на града по периферията ”, акцентира Здравков и добави, че с помощта на този проект са предпазени големи територии като елементи от „ Зелената система ” на града.

Директорът на Оперативна програма „ Софтпроект ” и началник на екипа „ Визия за София ” Любо Георгиев сподели, че към днешна дата няма задание за промени и не са подхванати никакви дейности.

„ Търсим какво работи и какво не в настоящия проект. Направил сме и фокус групи, само че желаеме да създадем този развой и обществен. В диалога участваха 30 разнообразни специалисти, които споделиха, че има дефекти в проекта. Той планува развиване на ужасно доста територии, за които общината няма запас да обезпечи като инфраструктурно, било то като превоз или пък като някакъв тип обществена услуга ”, съобщи Георгиев и посочи, че когато е юридически актуалният Общ устройствен план тогава е въображаемо огромно и с огромна упоритост за развиването на града, само че е изтърван моментът по какъв начин е осъществена тази упоритост.

Бумът на строителството може да бъде урегулиран през положително обмисляне, което ще ни даде по-добра среда, уверен е архитектът.

Оттук насетне следва Столичният общински съвет да одобри визията за развиване на града при започване на лятото, след което ще стартира изработването на задание и съответни ограничения по изменение на Общ устройствен план. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР