Арестувания вчера шеф на областната дирекция за безопасност на храните

...
Арестувания вчера шеф на областната дирекция за безопасност на храните
Коментари Харесай

Арестувания д-р Георги Митев е определен за ръководител на ОПГ от специализираната прокуратура.

Арестувания през вчерашния ден началник на регионалната дирекция за сигурност на храните в Бургас доктор Георги Митев към този момент е избран за началник на проведена незаконна група ( ОПГ ). Специализираната прокуратура притегли към наказателна отговорност петима чиновници на Областната дирекция по сигурност на храните в Бургас за присъединяване в проведена незаконна група за искане и приемане на подкупи.
Сред тях е и шефът на дирекцията доктор Георги Митев, на който е повдигнато обвиняване като началник на групата. Другите четирима са подчинените му доктор Мария Кутлева, Денка Благоева, Димо Господинов и Андон Андонов.

Ето какво се споделя в прессъобщението на Спецпрокуратурата, ръководена от зам.-главния прокурор Иван Гешев:

"Петимата бяха арестувани на 28 август 2019 година в Бургас, Несебър и Поморие при взаимни дейности по следствието на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Събраните досега доказателства сочат, че групата е работила от началото на 2016 година В качеството си на държавни чиновници и за приемане на подкупи участниците редовно правили фиктивни инспекции на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали действителни инспекции, осъществявани от други чиновници в Областната дирекция.

Документирани са редица случаи на неизвършени и прекъснати инспекции в търговси обекти в Бургас, кк Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В избрани случаи шефът на ОДБХ-Бургас персонално спирал настоящи инспекции, отивайки на място и оказвайки влияние върху свои подчинени.

Между 400 и 900 лв. получавали участниците в групата от притежатели на търговски обекти в Бургаско за правене на наложителната за всеки обект „ Система за самоконтрол “. На търговците бил посочван съответният човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от ОДБХ им били издавани писмени наставления, като при несъблюдение следвали наказания. За да избегнат санкциите, притежателите на търговски обекти били принудени да одобряват правенето на нова „ Система за самоконтрол “ от посоченото от групата лице.

При осъществените претърсвания в жилищата на упрекнатите и 4 служебни пространства са открити и конфискувани пари в разнообразни валути с равноценност към 25 000 лв. (левове, евро и долари), документи, мемоари, мобилни телефони, компютри и други доказателства за незаконна активност на групата.

На ръководителя на групата – шеф на Областната дирекция по сигурност на храните в Бургас, е избрана парична гаранция от 150 000 лв.. Парични гаранции от по 75 000 лв. са наложени останалите участници ". Според осведомени фамилията на доктор Митев към този момент било потърсило за помощ Валери Симеонов, за чийто човек се считал доктор Митев. Те поискали от него да внесе гаранцията, защото Георги Митев нямало по какъв начин да потвърди генезис на такива средства. Бургазлии описват, че Симеонов към този момент имал опит в сходна скица, защото съгласно тях точно негова компания била превела 100 хиляди лв. за гаранцията на задържания началник на Агенцията за българите в чужбина -Петър Харалампиев, прочут кат Бате Харо. Дали ще се потвърдят думите на бургазлии следва да забележим.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР