Арестът на бившия премиер Бойко Борисов в средата на март

...
Арестът на бившия премиер Бойко Борисов в средата на март
Коментари Харесай

Арестът на Борисов е незаконен, реши Софийският районен съд

Арестът на някогашния министър председател Бойко Борисов в средата на март е противозаконен, реши Софийският областен съд на първа инстанция. Според съда Главната дирекция " Национална полиция "  трябва да заплати на Борисов 310 лв. поради разноските, които е направил по делото. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен период. Делото през днешния ден бе по жалбата, импортирана от юриста на Борисов Менко Менков против задържането вечерта на 17 март на някогашния министър председател, пиарката му Севделина Арнаудова и някогашния финансов министър Владислав Горанов. Те бяха отведени от полицията във връзка формирано произвеждане за изнудване, обвързвано с бизнесмена Васил Божков. Ден по-късно тримата бяха освободени без да им бъдат повдигнати обвинявания.

В решението си през днешния ден арбитър Николай Урумов уточни, че Министерство на вътрешните работи е способен орган за издаването на заповедта за задържане, само че липсват наложителни реквизити, както и годни данни за осъществено закононарушение. Той прави и разбор на досъдебдното произвеждане като регистрира обстоятелството, че първи очевидец по него, дал показания е министър председателят Кирил Петков. Съдия Урумов дефинира тези показания като " подозрения, които не са подкрепени с обстоятелства да е налице възможност за тяхното осъществяване ". В обобщение, показанията на премиера гласят, че е провел среща с ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, пред която споделил угриженост, че българската прокуратура не работи съответно и изразил терзания, че има възможност Бойко Борисов и други упоменати в отчет на АДФИ лица, " в случай че получат достъп до него, евентуално да повлияят на обективното следствие като затруднят разкриването на истината посредством евентуално заличаване или укриване на движимости и документи, в това число и оказване на въздействие върху очевидци ". Съдът отбелязва също, че по време на претърсването на дома на Борисов не са открити никакви, свързани с формираното произвеждане доказателства, което е в поддръжка на тезата, че не е трябвало да се стига до задържане.

За сведенията по линия на Васил Божков по този случай съдът реши, че няма изясненост по какъв метод са постъпили, тъй като не са снети от полицейски орган, а съставляват едностранно документално волеизлеяние в отговор на въпроси, сложени му незнайно от кого. В решението се през днешния ден съдът взе отношение и по прословутите фотоси и клипове на чекмеджетата с пачки и кюлчета от вилата в " Бояна ", като означи, че те не са били проверявани за достоверност. Не може да се прави обосновано съмнение за съпричастност на обещано лице към несъмнено закононарушение единствено въз основата на медийни изявления, отрязъци от вестници и публикации в електронни медии няма доказателствена стойност в наказателното произвеждане в този случай, разгласи арбитър Урумов.

Преди решението на съда през днешния ден юристът му посочи, че няма посочени съответни обстоятелства в основанията за задържането. Юрисконсултите на Националната полиция от своя страна настояват, че в заповедта е представено досъдебното произвеждане, където обстоятелствата и събитията са посочени.

" Едно от основанията, посочени от юрисконсултите на ГДНП е, че задържането е било наложително с оглед господин Борисов да не пречи на провеждането на следствието, на дейностите по следствието. В интервала предшестващ неговото задържане и съпътстващ неговото задържане са осъществени дейности по следствието от незапознат орган. Т.е. тези дейности поначало нямат доказателствена стойност. И изрично не се е налагало неговото задържане ", сподели за Българска национална телевизия Станислава Каракушева, юрист на Бойко Борисов.

Самият Борисов, след произнасянето по делото през днешния ден написа във фейсбук: " Благодаря на българския съд! Няма никой над закона! "

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР