Араик Арутюнян, лидер на арменската окупация в Нагорни Карабах, призна,

...
Араик Арутюнян, лидер на арменската окупация в Нагорни Карабах, призна,
Коментари Харесай

Арменците признаха: Ако бяхме продължили боевете, щяхме да загубим всичко

Араик Арутюнян, водач на арменската окупация в Нагорни Карабах, призна, че в случай че боевете бяха траяли, арменските сили в границите на дни са щели да изгубят всичко, съобщи РИА Новости.

Руският президент Владимир Путин, министър председателят на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписаха съглашение за цялостното преустановяване на огъня и на всички военни дейности в зоната на нагорнокарабахския спор. Руският президент съобщи, че въоръжените сили на Армения и Азербайджан ще се спрат на заетите от тях позиции.

„ Загубихме Физули, Джабраил, Кубатли, Зангелан, област Хадрут, елементи от регионите на Мартуни и Аскеран, и най-важното Шуша. Боевете към този момент бяха в покрайнините на Степанакерт, на разстояние 2-3 километра. Със същото движение, в границите на дни, щяхме да загубим целия Карабах ", написа Арутюнян във Facebook.

Арменският министър председател Никол Пашинян съобщи, че е подписал съглашение с президентите на Русия и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев за преустановяване на бойните дейности в Нагорни Карабах. Според известието текстът на документа е " необикновено мъчителен за мен персонално и за нашия народ ". Пашинян разяснява, че е взел решението въз основата на изчерпателен разбор на военната обстановка и оценките на хората, които са осведомени в най-голяма степен с нея. Азербайджан разгласи капитулацията на арменските сили, които през последните седмици изгубиха огромна част от териториите, над които имаха надзор. Протестиращи нахлуха в постройка на държавното управление в столицата Ереван след известието за подписаното съглашение.

Нагорни Карабах е територия, приета интернационално като част от Азербайджан. Турция поздрави Азербайджан за успеха. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Азербайджан е постигнал забележителен триумф по време на спора в Карабах както на бойното поле, по този начин и на масата за договаряния. Кремъл удостовери подписването на съглашение сред водачите на Русия, Азербайджан и Армения за преустановяване на военните дейности в Нагорни Карабах. Руският президент Владимир Путин съобщи, че въоръжените сили на Армения и Азербайджан ще се спрат на заетите от тях позиции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР