Арабските лидери осъдиха решението на президента на САЩ Доналд Тръмп

...
Арабските лидери осъдиха решението на президента на САЩ Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Лидери на арабски държави осъждат решението на Тръмп за Голанските възвишения

Арабските водачи осъдиха решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да признае претенциите на Израел за суверенитет над Голанските възвишения, показвайки рядко единение на фона на районните различия, съобщи ДПА.

В послание на откриването на годишната срещата на водачите на Арабската лига в Тунис саудитският крал Салман съобщи, се опълчва на всевъзможни ограничения, подронващи сирийския суверенитет над Голанските възвишения. Израел завзе стратегическото плато във войната през 1967 година и го анексира през 1981 година, само че това не е получило интернационално самопризнание.

Въпросът за Голанските възвишения е измежду водещите на еднодневната среща на Арабската лига в Тунис. Президентът на страната хазаин Бежи Каид Есебси предизвести, че решението на Съединени американски щати ще ускори напреженията в района. Международната общественост признава Голанските възвишения за окупирана арабска територия, акцентира Есебси и прикани за сливане на напъните за преустановяване на окупацията и реализиране на сигурност и непоклатимост.

Участниците в срещата би трябвало да покажат на света, че основаването на палестинска страна със столица Ерусалим е залог за районната сигурност, сподели президентът на Тунис, представен от ТАСС.

Генералният секретар на Лигата на арабските страни Ахмед Абу Гаит насочи остри рецензии към решението на Тръмп и съобщи, че "окупацията е закононарушение, а легализирането й е грях ", съобщи ДПА.

В плана за заключително изказване на срещата се споделя, че водачите на Лигата на арабските страни поддържат Сирия по въпроса за суверенитета над Голанските възвишения и признават правото й да желае връщането им, съобщи ТАСС. Генералният секретар на Лигата на арабските страни Ахмед Абу Гаит съобщи, че сигурността на страните от района е била подложена на съществени тествания през последните години, а намесата на Иран и Турция единствено е засилила и удължила споровете в арабския свят.

"Недопустимо е районни сили да се намесват в арабските работи, с цел да поддържат една или друга секта с религиозни цели ", добави Абу Гаит в изказване, излъчено по телевизия Ал Арабия. "Само политическите решения могат в последна сметка да сложат завършек на споровете и да подсигуряват непоклатимост ", акцентира той. "В гражданските войни няма спечелили, а единствено губещи ".

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани си потегли незабавно след откриването на срещата. По-късно стана ясно, че в програмата му е било планувано той да участва единствено на откриването, показва ТАСС.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР