Арабинът Амир Мохамед е изнесъл незаконно медикаменти за над 80

...
Арабинът Амир Мохамед е изнесъл незаконно медикаменти за над 80
Коментари Харесай

Разбра се кой е арабинът, въртял наглата далавера със скъпоструващи лекарства за онкоболни

Арабинът Амир Мохамед е изнесъл нелегално лекарства за над 80 млн. лева през тази година. Той е притежател на компанията " Чирита ", търговец на едро на медикаменти, която има хранилища в столичния жк " Хаджи Димитър ", написа " Стандарт ". Разследващите от ГДБОП и профилираната прокуратура счита, че той е водача на проведена незаконна група, която е изнесла в страни от Европейския съюз скъпоструващи лекарства, като по този метод е оставил стотици пациенти у нас без нужните животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти.

Сред медикаментите всеобщо изкупувани от бандата са медикаментът за рак на гърдата Золадекс ", за ревматоиден артрит " Хумира ", " Енбрел ", както и медикаментът за заболяването на ХОББ " Спирива ".

Разследване на изданието демонстрира, че Мохамед върти схемите за нелегално придобиване на медикаменти от аптеки и износът им в Европейски Съюз минимум от 2014 година През 2015 година компании на Амир Мохамед и други търговци на едро бяха изкупили нелегално от аптеки медикаменти за 4,4 млн. лева

С Амир Мохамед са свързани и аптечни вериги, като компанията " Фалконс 2000 ", записана в Сливница, а една от аптеките се намира на столичната ул. " Иван Асен II ".

Незаконният бизнес на Амир Мохамед бе ударен в спецакция на ГДБОП и профилираната прокуратура в края на предходната седмица. Разследващите са ревизирали над 60 адреса в София Сливница, Пловдив и Шумен.

Седем лица са взели участие в групата. Заедно с Амир Мохамед зад решетките са аптекари и лекари, изписвали с подправени документи медикаменти. Най-финото закононарушение, измислено от Амир е да внася истински медикаменти на международни производители от Турция, които откакто били преопаковани, отивали като успореден експорт в страните от Европейския съюз. Така посредством незаконната си скица Амир Мохамед успявал да вкара нелегално нерегистрирани илачи от страна отвън Европейски Съюз, като на ппрактика е застрашавал и живота на европейските пациенти заради съмнителния генезис на медикаментите.

Цената на медикаментите в България са близо 2 пъти по-евтини в сравнение с пазарите в Германия, Швеция, Англия. Това прави паралелния експорт, който другояче е напълно законен изключително изкушаващ за търговия.

В същото време поради противозаконния експорт на търговци като " Чирита " българските пациенти - най-много заболели от ревматоиден артрит, инсулинозавсими, както и раковоболни, остават без нужните медикаменти поради дефицита им на пазара заради прекалено огромния им експорт.

" Разследваме схемите, по които медикаменти напущат аптеките към търговците на едро, както и изгубването им от българските лечебни заведения ", оповестиха от Специализираната прокуратура.

Държавата се опита да контролира износа през 2014 година, когато Народното събрание одобри промени в Закона за лекарствените средства и Изпълнителната организация по медикаментите можеше да стопира експорт за Европейски Съюз, в случай че има съмнеия, че пациентите у нас ще останат лбез илачи. Конситтуционният съд обаче отхвърли най-важните регулации. Така на процедура ИАЛ е с вързани ръце.

Групата на Амир Мохамед ще бъде упрекната за данъчни закононарушения и пране на пари.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР