Apple тихомълком увеличава възможностите си в областта на изкуствения интелект,

...
Apple тихомълком увеличава възможностите си в областта на изкуствения интелект,
Коментари Харесай

Apple засилва плановете си за въвеждане на генеративен AI в iPhone

Apple тихомълком усилва опциите си в региона на изкуствения разсъдък, като прави редица придобивания, наема личен състав и актуализации на хардуера, предопределени да вкарат AI в идващото потомство iPhone, написа Financial Times.

Технологичният колос е извънредно деен в пазаруването на започващи AI компании, придобивайки 21 от началото на 2017 година, демонстрира изследване на PitchBook. Последната договорка е от началото на 2023 година – Apple е купила основания в Калифорния стартъп WaveOne, който предлага видео компресия, задвижвана от AI.

„ Компанията се готви да направи някои обилни сливания и придобивания “, споделя Даниел Айвс от Wedbush Securities, представен от FT. „ Ще бъда надълбоко сюрпризиран, в случай че Apple не подписа забележителна AI договорка тази година - няма по какъв начин на фона на цялата конкуренция във въоръжаването с технологията просто да следи в профил. ”

Според скорошно изследване на Morgan Stanley, съвсем половината от обявите за работа на Apple в този момент включват термина „ Deep Learning “, който се отнася до логаритмите, захранващи генеративния AI – модели, които могат да бълват човешки текст, аудио и код за секунди.

Apple нормално е потайна по отношение на проектите си, свързани с изкуствения разсъдък, до момента в който огромни софтуерни съперници като Microsoft, Гугъл и Amazon популяризират многомилиардни вложения в авангардната технология. Според хора от промишлеността обаче компанията работи върху свои лични огромни езикови модели – технологията, която зарежда генеративните AI артикули като ChatGPT на OpenAI.

Главният изпълнителен шеф Тим Кук сподели на анализаторите предишното лято, че " прави проучвания в необятна гама от AI технологии " и влага и иновира " отговорно ", когато става дума за новата технология.

Целта на Apple наподобява е да ръководи генеративен изкуствен интелект посредством мобилни устройства, което би разрешило на AI чатботове и приложения да работят на личния хардуер и програмен продукт на телефона, вместо да се зареждат от облачни услуги в центрове за данни.

Това софтуерно предизвикателство изисква понижаване на размера на огромните езикови модели, които зареждат AI, както и процесори с по-висока продуктивност.

Други производители се придвижиха по-бързо от Apple в тази посока - Samsung и Гугъл към този момент пуснаха нови устройства, за които настояват, че извършват генеративни AI функционалности през телефона.

Очаква се международната конференция на разработчиците на Apple, която нормално се организира през юни, да бъде събитието, на което компанията ще разкрие най-новата си операционна система - iOS 18. Анализаторите на Morgan Stanley чакат мобилният програмен продукт да бъде ориентиран към активиране на генеративен AI, а гласовият помощник Siri да бъде захранван от LLM.

Apple също по този начин показа нови чипове, които имат по-големи благоприятни условия що се касае до генеративния AI. Компанията съобщи, че нейният процесор M3 Max за MacBook „ отключва работни потоци, които преди този момент не са били вероятни на преносим компютър “.

Чипът S9 за новите версии на Apple Watch, показан през септември, разрешава на Siri да реализира достъп и да записва данни, без да се свързва с интернет. Чипът A17 Pro в iPhone 15, разгласен по същото време, има невронен мотор, който съгласно компанията е два пъти по-бърз от предходните генерации.

„ Чиповете в устройствата на Apple несъмнено са от ден на ден и повече ориентирани към развиването на AI от позиция на дизайна и архитектурата “, разяснява Дилън Пател, анализатор в консултантската компания SemiAnalysis.

Изследователите на софтуерния колос разгласиха публикация през декември, в която оповестиха, че са създали пробив в ръководството на LLM на устройството посредством потребление на флаш памет, което значи по-бърза обработка на поръчките, даже офлайн.

През октомври пусна LLM с отворен код в партньорство с Колумбийския университет - понастоящем Ferret е стеснен до проучвателен цели и в действителност работи като втори чифт очи, казвайки на потребителя какво гледа, в това число съответни обекти в изображението.

„ Един от проблемите на LLM е, че единственият метод за преживяване на света е посредством текст “, показва Аманда Стент, шеф AI в Института Дейвис на Colby College. „ Това прави Ferret толкоз трогателен: можете да започнете безусловно да свързвате езика с действителния свят. “ На този стадий обаче разноските за осъществяване на единична поръчка за „ извод “ от този тип биха били големи, споделя Стент.

Такава технология може да се употребява да вземем за пример като виртуален помощник, който може да каже на потребителя каква марка риза носи някой по време на видео диалог и по-късно да я поръча посредством приложение.

Microsoft неотдавна изпревари Apple като най-скъпата листвана компания в света, като вложителите бяха разчувствани от дейностите на софтуерната група в региона на изкуствения разсъдък.

Все отново анализаторите на Bank of America предходната седмица покачиха рейтинга си за акциите на Apple. Наред с други аспекти, те цитираха упованията, че цикълът на надграждане за iPhone ще бъде заздравен от търсенето на нови генеративни AI функционалности, които би трябвало да се появят тази и през идната година.

Лора Мартин, старши анализатор в капиталовата банка Needham, споделя, че AI тактиката на Apple ще бъде „ в интерес на нейната екосистема “. По думите ѝ компанията не желае да влиза в играта на Гугъл и Amazon, които се стремят да бъдат гръбнак на всички американски бизнеси, създавайки приложения на огромни езикови модели. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР