Apple представи пакет от нови функции, предназначени за достъпност на

...
Apple представи пакет от нови функции, предназначени за достъпност на
Коментари Харесай

Само след 15 минути обучение iPhone ще може да имитира гласа ви

Apple показа пакет от нови функционалности, предопределени за досегаемост на познавателните качества, зрението, слуха и подвижността. Това включва нова функционалност Personal Voice за хора, които могат да изгубят способността си да приказват, която им разрешава да основат " синтезиран глас, който звучи като тях ", с цел да приказват с другари или членове на фамилията. 

Според Apple потребителите могат да основат Personal Voice, като прочетат на глас набор от текстови подсказки за общо 15 минути аудио на iPhone или iPad. Тъй като функционалността е интегрирана с Live Speech, потребителите могат да напишат това, което желаят да кажат, и да накарат своя Personal Voice да го прочете на който желаят да приказват. Apple споделя, че функционалността употребява " машинно образование на устройството, с цел да резервира информацията на потребителите поверителна и сигурна ". 

Освен това Apple вкарва опростени версии на главните си приложения като част от функционалност, наречена Assistive Access, предопределена за подкрепяне на потребителите с когнитивни увреждания. Функцията има за цел да " сведе приложенията и прекарванията до главните им функционалности, с цел да облекчи когнитивното натоварване ". Това включва комбинирана версия на Phone и FaceTime, както и модифицирани версии на приложенията Messages, Camera, Photos и Music, които разполагат с висококонтрастни бутони, огромни текстови етикети и спомагателни принадлежности за досегаемост. 

Работата по " персонализиран режим за досегаемост " беше видяна в края на предходната година в бета-версията на iOS 16.2. Apple споделя, че функционалностите ще се появят " по-късно тази година ", което допуска, че те може да са част от iOS 17. 

В помощ на незрящите или потребителите със зрителни проблеми има и нов режим за разкриване в Magnifier, който е предопределен да им помогне да взаимодействат с физически обекти с многочислени текстови етикети, написа hicomm.bg. Като образец Apple показва, че потребителят може да насочи камерата на устройството си към етикет, да вземем за пример клавиатура за микровълнова печка, който iPhone или iPad по-късно ще прочете на глас, до момента в който потребителят движи пръста си по всяка цифра или конфигурация на уреда. Компанията прибавя и по-лесен метод за контролиране на размера на текста във Finder, Messages, Mail, Calendar и Notes на Mac. 

Потребителите ще могат също по този начин да стопират на пауза GIF-ове в Safari и Messages, да персонализират скоростта, с която Siri им приказва, и да употребяват Voice Control за фонетични оферти при редактиране на текст. Всичко това надгражда съществуващите функционалности за досегаемост на Apple за Mac и iPhone, които включват надписи онлайн, екранен читател VoiceOver, Door Detection и др. 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР